Vo Viedni spočítali moslimov a katolíkov medzi žiakmi. Výsledok neuhádnete

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Redakcia servera Parlamentné listy už tento rok na jar s odkazom na oficiálne odhady rakúskych úradov upozornila na skutočnosť, že v Rakúsku žije viac ako 700 000 moslimov. Väčšina z nich sa zdržiava predovšetkým vo väčších mestách, ako sú Viedeň, Graz alebo Innsbruck. Narastajúci podiel moslimskej populácie je jasne viditeľný predovšetkým v škôlkach a na základných či stredných školách. To napokon potvrdzujú aj aktuálne štatistiky, ktoré sa týkajú viery.

    Ako referuje Kurier, aktuálne sa medzi žiakmi a študentmi základných a stredných škôl hlási k islamu 32 000 osôb, zatiaľ čo katolíkov je len 30 000. Tretiu najpočetnejšiu skupinu podľa postoja k viere tvoria študenti bez náboženského vyznania. Podobný vývoj však nie je prekvapivý. Už vlani vo februári zverejnila rakúska mutácia servera The Local štatistiky, podľa ktorých nemá 58 % detí vo viedenských materských škôlkach nemčinu ako svoj materinský jazyk.

    Takmer 50 % školákov vtedy v jednom z prieskumov priznalo, že doma s rodičmi nehovorí po nemecky. V súvislosti s medzinárodnou vzdelávacou štúdiou PISA potom prišli z Rakúska ku koncu roka ešte znepokojujúcejšie údaje. Až 68,5 % študentov stredných škôl nepovažovalo nemčinu za svoj materinský jazyk. V prípade detí na základných školách to potom bolo dokonca 70,7 %. Vo Viedni rastie aj celkový počet obyvateľov, ktorí sa narodili v zahraničí. Teraz dosahuje tretinu, v roku 2035 by to malo byť viac ako 40 %.

    Rakúsko sa vzhľadom na nadpriemerný pomer detí najmä s moslimskými koreňmi prepadá v medzinárodných porovnávacích štúdiách, ako je už spomínaná PISA. A spolu s tým klesá úspešnosť integrácie nielen tých najmenších. Naopak, neustále rastie počet rýdzo moslimských škôlok, kde, ako zistili príslušné kontrolné orgány, často s deťmi nehovoria po nemecky ani samotní učitelia. A to ešte nie je to úplne „najhoršie“, čoho sa rakúsky vzdelávací systém dočkal od moslimských pedagógov.

    Nemenej závažné sú výsledky štúdie sociológa Mouhanada Khorchida, ktorý skúmal postoje k demokracii a ľudským právam tých učiteľov, ktorí nasledujú islam. „Dvadsaťjeden percent respondentov otvorene odmieta demokratický systém a ešte o šesť percent viac moslimských učiteľov sa stavia negatívne k dodržiavaniu ľudských práv,“ píše rakúsky denník Kurier.

    - Reklama -