Fico chce pre ženy možnosť odmietnutia nočnej práce

    0
    Slováci trávia v práci viac času v porovnaní s európskym priemerom (Autor: TASR)

    Novinka by sa mala zrejme týkať najmä pracujúcich matiek s malými deťmi. Tie by mali dostať možnosť odmietnuť svojmu zamestnávateľovi nočné služby. Za nočnú prácu sa považuje práca v čase od 22.00 do 6.00. Tú dnes nemôžu vykonávať iba ľudia so zdravotnými problémami a neplnoletí mladí ľudia.

    Zmenu navrhuje Smer v rámci pripravovaného balíka sociálnych opatrení. Keďže ide o opatrenie s minimálnym dosahom na štátny rozpočet, mala by mať táto zmena pred ostatnými opatreniami prednosť. V Zákonníku práce by sa malo opatrenie objaviť začiatkom roku 2018.

    „Veľa domácich fabrík funguje sedem dní v týždni v nepretržitej prevádzke. Hlavne pre ženy je veľmi ťažké v praxi zvládať dlhodobo nočné zmeny a v prípade rodiny sa väčšinou vždy snažia zmeniť zamestnanie,“ reagoval šéf OZ Kovo Emil Machyna pre pravda.sk.

    Podľa Jany Mesárovej, district manžérky skupiny Wincott People zaoberajúcej sa riadením ľudských zdrojov, by takáto zmena neznamenala úplnú novinku. Primárne by išlo o posilnenie terajších práv zamestnancov, pretože do práce v noci nemôžu firmy svojich zamestnancov nútiť ani dnes. Zásadný vplyv na obsadzovanie nočných zmien v prípade zavedenia predmetnej úpravy preto neočakáva, uviedla to pre denník Nový Čas.

    Dnes môže tehotná žena alebo čerstvá matka do 9. mesiaca po pôrode, ak pracovala na nočnej zmene, požiadať zamestnávateľa o preradenie na dennú zmenu a ten jej musí vyhovieť. O vhodnú úpravu týždenného pracovného času môže žiadať aj rodič dieťaťa mladšieho ako 15 rokov. V takom prípade nemusí zamestnávateľ žiadosti vyhovieť iba v prípade, že má na to vážne prevádzkové dôvody.

    V noci dnes pravidelne pracuje 16 % pracovníkov, z toho asi 250-tisíc mužov a 140-tisíc žien. Na Slovensku je tento podiel najvyšší zo všetkých krajín EÚ.

    - Reklama -