Hneď za našimi hranicami žije 700-tisíc moslimov, za šestnásť rokov sa počet zdvojnásobil. A majú „svojho“ prezidenta

    0
    Demonštrácia solidarity s utečencami v rakúskej metropole Viedeň (Autor: TASR)

    Rakúsko dlhé roky patrilo v rámci Európy ku krajinám s najliberálnejšou prisťahovaleckou politikou. Hoci vláda vlani so zreteľom na migračnú krízu zaviedla početné reštriktívne opatrenia, počet moslimských obyvateľov v krajine rapídne narastá. Nie Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko alebo Holandsko, ale Rakúsko sa na prekvapenie mnohých stáva na európskom kontinente krajinou s najväčším podielom moslimského obyvateľstva.

    Ak by odhad ministerstva vnútra zodpovedal realite, potom by vzhľadom na počet obyvateľov vo výške 8 774 786 tvorili moslimovia v Rakúsku celých 8 %. To je podľa údajov z Wikipédie viac ako v drvivej väčšine západoeurópskych krajín. Predovšetkým vo väčších mestách, ako je Viedeň, Graz či Innsbruck tvoria moslimovia stále sa zvyšujúci podiel obyvateľstva. Práve moslimovia podľa politológov rozhodli v minuloročných prezidentských voľbách o víťazstve zeleného“ Van der Bellena.

    Znepokojujúci by mal byť pre Rakúsko nielen samotný odhad počtu moslimov, ale predovšetkým rýchlosť, s akou v krajine pribúdajú. Ešte v roku 2001 žilo v krajine 346 000 moslimov, takže za iba šestnásť rokov došlo k dvojnásobnému nárastu. To je pravdepodobne ďalší rekord, ktorý naši susedia držia v porovnaní s ostatnými. A to ešte môže byť ich skutočný počet o niekoľko desiatok či stoviek tisíc vyšší.

    Najvplyvnejšia a tiež najpočetnejšia moslimská náboženská organizácia na otázku redakcie Kronen Zeitung uviedla, že združuje asi 500 000 členov. Mnoho ďalších moslimov nemusí byť zorganizovaných v žiadnom zoskupení. Viac však prezradí až oficiálne sčítanie ľudu. Najväčšou náboženskou obcou ostáva rímskokatolícka obec, ktorej členmi je vyše päť miliónov Rakúšanov.

    Ďalšie náboženstvá majú v Rakúsku menej členov ako moslimská obec. Ortodoxných kresťanov je asi pol milióna, evanjelikov asi tristotisíc a ďalej je len asi pätnásťtisíc Rakúšanov židovského pôvodu. Rakúsko sa tak aj napriek značnému pritvrdeniu ľudovcov a vzostupu slobodných stáva špičkovou multikultúrnou krajinou, ktorej môžu v tomto ohľade závidieť aj Briti, Nemci, Holanďania, Švédi a ďalšie európske národy.

    - Reklama -