Osem rokov zbierali dôkazy. Slovenský nositeľ Nobelovej ceny bude postavený pred súd

    0
    Jozef Minďaš (Autor: TASR)

    Jediný slovenský nositeľ Nobelovej ceny, rektor Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici, Jozef Minďaš si sadne na lavicu obžalovaných. Je stíhaný za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Informuje o tom týždenník Plus 7 dní.

    Tisícdvesto zamestnancov Lesov SR sa v roku 2009 podpísalo pod otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi. Ako cituje týždenník, písalo sa v ňom: „My zamestnanci štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky týmto vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad stavom, v akom sa náš podnik nachádza… Verejne sa dištancujeme od spájania nás radových zamestnancov s medializovanými krádežami v našej firme… My nie sme zlodeji, my sme lesníci a máme svoju stavovskú česť..“

    Malo ísť o vyvrcholenie šafárenia vtedajšieho vedenia. Podľa týždenníka sa vtedy hovorilo: „O šesťsto kamiónoch vyťaženého dreva, ktoré zmizli z Liptovského Hrádku. O prenájme chaty pri Leviciach za päťsto eur na rok miestnemu podnikateľovi. O objednávke dokumentárneho seriálu Rozprávanie stromov za 230-tisíc eur v súkromnej firme. O školeniach za 700-tisíc eur v období krízy a ekonomického marazmu vo firme. O dvoch stoloch pre pána generálneho riaditeľa za 25-tisíc eur.“

    Za externého poradcu si vybral Mečiarovho zaťa

    Šéfom Lesov SR bol vtedy práve Jozef Minďaš, za svojho externého poradcu si vybral zaťa Vladimíra Mečiara, ktorý bol členom medzinárodného tímu oceneného Nobelovou cenou za mier za rok 2007. Na post ho nominovala strana HZDS. 

    Pod Minďašovým vedením sa Lesy SR dostali takmer do krachu a on na ich záchranu žiadal od vlády šesťdesiatsedem miliónov eur zo štátnej kasy. Po tlaku aj zo strany verejnosti sa Minďaš svojej funkcie vzdal.

    Konať začala aj Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici, ktorá po ôsmich rokoch vyšetrovania podala na Minďaša obžalobu. „Po vykonanom rozsiahlom vyšetrovaní sa podarilo preukázať iba tie skutočnosti, ktoré sú predmetom obžaloby podanej na Okresný súd v Banskej Bystrici na obvineného doc. RNDr. Ing. Jozefa M., PhD., za spáchanie obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ povedal hovorca Ivan Vozár. Podľa týždenníka sa má obžaloba týkať pochybného prenájmu poľovných revírov.

    Pred vyšetrovateľom mal vypovedať aj Mečiarov zať Gálik. Poprel, že by sa s Minďašom o prenájme poľovných revírov vôbec rozprávali, jeho rady sa vraj týkali úplne iných vecí. Samotný Minďaš vypovedal iba raz a tvrdil, že sa žiadneho protiprávneho konania nedopustil. Vraj funkciu generálneho riaditeľa vykonával zodpovedne.

    V súčasnosti je Jozef Minďaš rektor súkromnej Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici, za ktorou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík. Na otázku, či bude reprezentantom školy aj počas súdneho procesu, Minďaš nereagoval.

    - Reklama -