Kotlebovci by mohli byť treťou najsilnejšou stranou v parlamente, ak by…

    0
    Marian Kotleba. (Autor: TASR)

    Z dát agentúry Focus z apríla tohto roka vyplynulo, že najviac hlboko veriacich voličov malo KDH. Prekvapujúci však bol údaj, aký nízky je podiel hlboko veriacich voličov ĽS NS, ktorí ich mali najmenej spomedzi všetkých strán. Kotlebovu stranu by volilo najviac tých voličov, ktorí navštevujú kostol iba občas. Dáta zozbierali na základe toho, kam sa voliči zaradili na škále hlboko veriaci až po ateista. Informuje o tom portál Postoj.sk.

    Podľa najnovších dát sa nepotvrdilo, že by ĽS NS ťažila z aktívnych veriacich, ktorí chodia pravidelne do kostola. Vo vzorke tých, ktorí na bohoslužby chodia každý deň, sa v prieskume Focusu dokonca nenachádzal nikto, kto by Kotlebu volil.

    Medzi katolíkmi, ktorí chodia do kostola aspoň raz týždenne, by kotlebovcov volilo cez päť percent. „Ak tieto dve skupiny spojíme, dostaneme skupinu ´pravidelne praktizujúci veriaci´, čo je zhruba tretina populácie. Vážený priemer ich hlasovania hovorí, že ak by volili len oni, ĽS NS by skončila pred bránami parlamentu, hoci tesne,“ píše portál.

    Medzi praktizujúcimi veriacimi má najväčší úspech KDH a po ňom Smer.

    ĽS NS by bola treťou najsilnejšou stranou

    Do skupiny, ktorú môžeme nazvať nepraktizujúci veriaci, patria ľudia, ktorí do kostola zavítajú buď len symbolicky, teda na veľké sviatky, prípadne na pohreby, alebo vôbec nie. V tejto skupine nepraktizujúcich by však ĽS NS dostala až 13,6-percentnú podporu a bola by treťou najsilnejšou stranou v parlamente.

    Najvyššiu podporu má teda ĽS NS u tých, ktorí do kostola chodia len vtedy, ak ich k tomu donútia vonkajšie okolnosti, ako sú svadby či pohreby, teda menej ako raz ročne, pričom je to najpočetnejšia skupina v populácii.  Medzi nimi by Kotleba podľa Postoja získal až 15-percentnú podporu, teda trojnásobok toho, ako v skupine „praktizujúcich“ veriacich.

    „Ak by všetci voliči hlasovali tak ako praktizujúci veriaci, zrejme by v parlamente nesedel ani jeden poslanec za ĽS NS. Naopak, ak by veriaci vo voľbách nehlasovali, volebná sila strany by vzrástla takmer dvojnásobne,“ uzatvára Postoj.sk analýzu.

    - Reklama -