Budúci prezident? Sú to bludy. Chcem byť ústavným sudcom, hovorí pre PL.sk Harabin

0
Štefan Harabin (Autor: TASR)

Objavila sa informácia, že sa budete uchádzať o prezidentský post v roku 2019. Viete nám to potvrdiť?

Už viackrát som dostal túto otázku z viacerých médií. Je úplne štandardné v demokratických krajinách, že z bývalých predsedov najvyšších súdov sa stávajú prezidenti republiky. To je skôr štandardné ako neštandardné. Je skôr typické, že prezidentom je sudca ako úžerník či daňový kriminálnik. O mne už kolovali fámy, že kandidujem aj za župana v Prešove. To sú však bludy. Takýmito myšlienkami sa vôbec nezaoberám.

Aké máte teda ambície?

Som trestný sudca a baví ma trestné právo. Z hľadiska odborného neboli na moju prácu nikdy výhrady, nehovorím o populistickom hľadisku, kde tu niekto vyrobí nejakú kauzu. Moja ambícia je byť sudcom ústavného súdu, aby nevznikali právne deformácie, ktoré idú aj napríklad z Ústavného súdu SR.

Zoberte si zrušenie Mečiarových amnestií, to je družstevné politbyro, to nie sú sudcovia, oni pojali do rozhodnutia ústavného súdu o zrušení amnestií na politickú objednávku tretieho sektora ústrižky z novín. Tým pádom ide aj o zrušenie právneho štátu. Moja ambícia je teda ísť na Ústavný súd SR.

Takže na tých špekuláciách o vašej prezidentskej kandidatúre nie je nič pravdivé? 

V živote nemôžem vylúčiť nikdy nič. V roku 2003 som skončil prvýkrát ne poste predsedu Najvyššieho súdu SR a vtedy sa ma na chodbe kolegovia pýtali, či je pravda, že budem ministrom spravodlivosti. A ja som prekvapene hovoril, že odkiaľ to všetko berú. Vôbec som sa tým nezaoberal a ani takú debatu s nikým neviedol. Prišiel rok 2006 a tri dni po voľbách ma oslovili, či by som sa ako nezávislý nestal ministrom spravodlivosti, s čím som napokon súhlasil. Nikdy nemôžete teda vylúčiť nič.

Ak by ste sa predsa len napokon rozhodli, čo by ste chceli zmeniť ako prezident?

Pozrite, keď je prezident bezúhonný, tak môže poukázať aj na korupčníkov vo vláde, pretože má silné právomoci. Nie je pravda, že nemá právomoci. Stačí, že si povolá ktoréhokoľvek ministra, poukáže na chyby a za určitých okolností môže povaliť aj vládu. Musí to byť však prezident, ktorý právu rozumie.

Aký vidíte prínos doterajších slovenských prezidentov?

Prezidentský úrad je vždy taký, aká je osobnosť prezidenta a akú dá pečať svojmu úradu. Nie je pravdou, že by sme mali slabý prezidentský úrad. Všetko závisí od prezidenta. Pokiaľ ide o slovenských prezidentov, tak Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster boli lepší prezidenti. O Michalovi Kováčovi sa ako o prezidentovi nedá rozprávať, pretože celý čas len chránil svojho syna. Neznamená to však, že nemám výhrady ku Schusterovi či Gašparovičovi. Rozhodne však boli lepší prezidenti ako Kiska.

- Reklama -