Pri založení OSN bola aj postava z Hviezdnych vojen, ale len podľa fotky z učebnice dejepisu v Saudskej Arábii

    0
    Saudskoarabský kráľ Faisal pri založení OSN spolu s majstrom Yodom z Hviezdnych vojen (fotomontáž) (Autor: ReproFoto: Twitter)
    Učebnica vyšla nedopatrením, za ktoré sa saudskoarabské ministerstvo školstva už ospravedlnilo, a text sťahuje z obehu. Upravená fotka v knihe nie je nová. Ide o prácu 26-ročného umelca Abdullaha al-Sheriho zo Saudskej Arábie. „Ja som ten, kto to dizajnoval, ale nie som tým, kto to dal do tej knihy,“ povedal al-Sheri pre New York Times. 
     
    Ministerstvo školstva prijalo potrebné opatrenia, napriek tomu však stihla učebnica dejepisu s upravenou fotografiou zo založenia OSN vzbudiť pozornosť internetovej verejnosti. Fotka, na ktorej je kráľ Faisal, ako podpisuje dohodu o vzniku OSN, nie je pritom jediná, ktorú al-Sheri známy na internete pod prezývkou Shaweesh upravil tak, aby v nej figurovali aj postavy z Hviezdnych vojen (Star Wars).
     
    Podobne sa „pohral“ aj s fotkami iných osobností a momentov Saudskej Arábie, ale práve tento záber sa, nie jeho vinou, dostal do učebnice dejepisu. „Bol múdry a bol to tiež dobrý rečník, takže som považoval Yodu za postavu najbližšiu kráľovi a okrem toho je Yodov svetelný meč zelený,“ zdôvodňuje Shaweesh svoju voľbu. Len dodajme, že zelená je farbou islamu. 
     
    Pozoruhodné je, že autor úpravy fotografie o ničom nevedel až do chvíle, keď mu o tom povedala jeho matka, ktorá je zhodou okolností učiteľka. „Nechcel som kráľa nijako uraziť,“ tvrdí Abdullah al-Sheri. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -