V Nemecku vyčíňajú tisíce radikálnych moslimských verbovačov. Šéf rozviedky zoznámil nových poslancov s krutou realitou

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Radikálny islam sa v Nemecku čoraz viac udomácňuje a z roka na rok je situácia horšia. Ako uviedol počas štvrtkového verejného vypočutia pred komisiou pre tajné služby v Bundestagu prezident BfV Hans-Georg Maaßen, aktuálne sa v krajine nachádza minimálne 1 800 radikálnych islamistov. Od minulého roka sa navyše ich počet zvýšil o 700. Znepokojujúce sú aj údaje týkajúce sa počtu salafistov, ktorí predstavujú radikálnu odnož islamu.

    Ešte pred dvoma rokmi pritom Maaßen v rozhovore pre denník Der Tagesspiegel uviedol, že v Nemecku sa zdržiava asi 7 900 salafistov s tým, že o štyri roky skôr ich počet dosahoval asi 3 800. Salafizmus pritom podľa expertov predstavuje pre mladých nemeckých moslimov akúsi prípravu na džihád. Znepokojujúca je aj radikalizácia medzi žiakmi základných škôl, čo ešte pred niekoľkými rokmi nebol žiadny problém. „Deti salafizmu“ sú v krajine novým fenoménom, tvrdí odborník Florian Endres.

    „Hoci ide skôr o izolované prípady, je veľmi ťažké takýmto deťom pomáhať. Len čo sa objavia známky o ich radikalizácii, musia sa do celého procesu zapojiť ďalšie orgány. Väčšinou ide o prisťahovalecké rodiny, ale čiastočne aj o nemecké rodiny, kde obaja či jeden z rodičov prestúpi na islam. Značne sa tiež znižuje vek obetí radikálneho islamu. Pred piatimi rokmi to boli mladí ľudia vo veku okolo 20 rokov, teraz ide v priemere o 18-ročné osoby,“ hovorí Endres.

    Radikalizácia bola vždy doménou chlapcov, ale aj to sa začína postupne meniť. „Spočiatku tvorili dievčatá medzi radikálmi maximálne 10 % až 15 %. Teraz sa ich podiel zvýšil, ide až asi o 30 %. Jedným z dôvodov je to, že propaganda salafistov sa cielene zameriava práve na ženy. Mnohé z nich potom podľahnú dojmu, že najlepšie je vydať sa za islamského radikála, ktorý v ich predstavách vystupuje ako hrdina,“ vysvetľuje ďalej Endres.

    Predstavy sa však od krutej reality značne líšia, čo zistila na vlastnej koži šestnásťročná Linda W. zo Saska, ktorá prestúpila na islam a potom odišla do Iraku. Pripojila sa v Mosule k Islamskému štátu a v otrasných podmienkach tam žila niekoľko mesiacov. Vlani v lete ju zatkli irackí vojaci a teraz ako členka teroristickej organizácie Islamský štát čelí v Iraku trestu smrti.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -