Ako mohli do dozornej rady štátnej banky vymenovať človeka, ktorému zistili vo firme miliónové daňové úniky? Čuduje sa Remišová a teší sa, že odstúpil

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    „Po našom tlaku odstúpil z dozornej rady štátnej Eximbanky I. Lichnovský,“ oznámila na sociálnej sieti poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Zhrnula aj dôvody, pre ktoré strana žiadala jeho odstúpenie.

    Igor Lichnovský bol od roku 2004 do roku 2014 jedným z dvoch spoločníkov firmy Capitalia. „Druhým spoločníkom bol podľa mena človek, ktorý je dnes súdený pre viaceré trestné činy v rámci takzvaného mafiánskeho klanu. Samotná spoločnosť Capitalia, ktorú vlastnil Ing. Lichnovský, je mimoriadne podozrivá,“ uviedla Remišová a konkretizovala, že podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry bola Capitalia v čase, keď bol Lichnovský jej polovičným majiteľom, zapletená do fiktívnych obchodov s repkovým olejom a na odpočtoch DPH mala okradnúť štát o viac ako 7 miliónov eur.

    „Capitalia sídlila v tom čase v tom istom dome, ako má pán Lichnovský uvedený trvalý pobyt,“ spresnila opozičná poslankyňa s tým, že Lichnovský je v dozorných radách štátnych podnikov na to, aby ich kontroloval a strážil verejné peniaze. Zároveň sa pýta, načo je vo veľkej štátnej banke človek, ktorý si nevšimne podvody ani vo vlastnej firme, a ako je možné, že minister financií Lichnovského vymenoval, keď Finančná správa SR zistila v jeho firme miliónové daňové úniky.

    „To isté sa budeme pýtať aj ministra hospodárstva Žigu, pretože ten istý pán sedí aj v dozornej rade MH Manažment,“ poukázala Remišová na záver na štátnu firmu, ktorá podpísala obrovskú odmenu advokátskej kancelárii za právne služby. Písali sme o tom napríklad TU.

    Podľa MH Manažment poslanci OĽaNO viackrát preukázali, že ich vedomosti o arbitrážnom súde medzi Slovenskými elektrárňami a ich firmou a v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo sú na nulovej úrovni. Písali sme o tom TU.

    - Reklama -