Politológ sa pozrel na Kotlebove štyri roky v župe. Toto je jediný sľub, ktorý dodržiava, hodnotí

    0
    Na banskobystrickom krajskom úrade viali v deň výročia SNP čierne vlajky (Autor: ReproFoto: Facebook)

    Kotleba v roku 2013 ako kandidát na banskobystrického župana hovoril inak, ako neskôr v úrade konal. Zneužil charitu na propagáciu fašizmu. Doteraz sa nevzdal peňazí za volebný výsledok, hoci pred parlamentnými voľbami v roku 2016 hovoril, že ich odmietne, píše denník Pravda.

    „Kritizuje tunelovanie štátneho majetku, klientelizmus a rodinkárstvo. Na úrad župy a do župných firiem si však dosadil svojich ľudí. Navyše od nich prijímal dvadsiatok, čo naozaj nemá obdobu,“ uviedol politológ Tomáš Koziak, ktorý spochybňuje aj župou vypísané tendre na opravu ciest v kraji za milióny eur. „Za zvláštnych okolností ich vyhrali firmy, ktorých charakter nezodpovedal tomu, že by takéto zákazky dokázali zvládnuť,“ tvrdí, pričom vidí paralelu s Plavčanovou kauzou s eurofondmi na vedu a výskum. Úspešné totiž boli aj firmy, ktoré nerobia výskum.

    Údajné sídlo strany, vila v lukratívnej banskobystrickej časti Jakub kúpená za volebný výsledok, teda z peňazí daňových poplatníkov, sa dodnes využíva ako rodinný dom. Sídla politických strán pritom bývajú umiestnené v centrách, predstavujú totiž politickú reklamu. „Vila v Jakube zašitá niekde na okraji je v rozpore s akýmikoľvek základnými poučkami politického marketingu,“ poznamenal politológ.

    Koziak sa nazdáva, že nesúlad medzi sľubmi a činmi môže spôsobiť ĽSNS úbytok voličov, hoci zrejme nepôjde o skalných, ale skôr o tých, ktorí túžili po zmene. Jediný sľub, ktorý Kotleba dodržiava, sa podľa neho týka eurofondov. Stopol projekty ciest, modernizácie stredných škôl či rekonštrukcií domovov sociálnych služieb, pričom podľa Koziaka zrejme nikoho neuspokojí, že sa niečo neopravilo, lebo by to bolo z eurofondov.

    Kotleba prerušil divadelné predstavenie Kováči pre použité vulgarizmy, zablokoval dotácie pre medzinárodný tanečný festival a projekt bábkového divadla s názvom Stop extrémizmu pre stredoškolákov. Rodinám v núdzi pritom daroval šeky s číselnými odkazmi na nacistickú symboliku, za čo bol obvinený z prejavenia sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

    Prešľapy Kotlebovej župy

    Vo februári 2014 župa odmietla niektorým stredným školám spolufinancovať modernizačné projekty hradené z eurofondov, pričom kraj mal doplatiť 5 percent. Neskôr chcel Kotleba dať preveriť školy Európskym úradom pre boj proti podvodom, pretože mali neoprávnene čerpať eurofondy.

    Vedenie kraja začalo od marca 2014 prepúšťať úradníkov bez vypracovania auditu. Zrušené boli štyri odbory.

    Pred eurovoľbami Kotleba zneužil župné noviny Náš kraj, financované z verejných peňazí. V mesačníku bol oslavný text na obdobie fašistického Slovenského štátu.

    Župa sa začala meniť na rodinnú firmu. V júni 2014 Kotleba priznal, že do vedenia župnej firmy dosadil bez výberového konania svojho brata Martina. Aj na úrade kraja obsadili bez konkurzov miesta jeho príbuzní a straníci. Neskôr zamestnal i manželku. Robil teda to, za čo kritizoval iných.

    V októbri 2014 Kotleba vyhlásil, že nepodpíše projekt na obnovu domovov sociálnych služieb, schválený ministerstvom výstavby. Župa tým stratila vyše 4,2 milióna eur z eurofondov. Boli určené na rekonštrukciu a stavbu 12 budov dvoch domovov sociálnych služieb pre asi stovku postihnutých.

    - Reklama -