Luxusné odmeny nielen pre advokáta Bžána. Bývalý predseda mladých smerákov zarába v štátnej akciovke viac ako Fico

    0
    Juraj Gedra (Autor: TASR)

    V júli tohto roka vyhral štát spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo a nemusí tak platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární (SE). Štátna akciovka MH Manažment má však v tejto súvislosti platiť 64 miliónov eur súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána. Viac sme o tom písali TU.

    Podľa najnovších zistení portálu aktuality.sk sa však na nízke odmeny nemôžu sťažovať ani manažéri tejto štátnej akciovky, na ktoré sa skladajú všetci občania. Z majetkových priznaní vyplýva, že najlepšie zarába predseda predstavenstva MH Manažment Branislav Bačík, ktorý podľa zverejneného majetkového priznania zarobil v roku 2016 viac ako 61-tisíc eur.

    Zarábal viac ako Fico

    Zaujímavosťou je aj bývalá tvár a predseda mládežníckej organizácie Smeru-SD Mladí sociálni demokrati (MSD) Juraj Gedra, ktorý je v súčasnosti členom predstavenstva spomínanej akciovky. Gedra v minulosti robil asistenta poslancov Andreja Kolesíka či Antona Martvoňa.

    V minulom roku mal Gedra ako člen predstavenstva MH Manažment zinkasovať takmer 52-tisíc eur. Podľa majetkového priznania za rok 2013 to bolo pritom „iba“ 38-tisíc eur. Vtedy pôsobil vo Fonde národného majetku, ktorého nasledovníkom je MH Manažment.

    Predseda vlády Robert Fico pritom za minulý rok zarobil okolo 48-tisíc eur, plus skoro 13-tisíc vo forme paušálnych náhrad.

    Tretí člen predstavenstva MH Manažment Rudolf Šamaj mal vlani príjem viac ako 53-tisíc eur. Ten je však aj predsedom predstavenstva spoločnosti Poliklinika Tehelná, a. s., Bratislava.

    „Odmena členov predstavenstva za výkon funkcie je stanovená rozhodnutím Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky ako jediného akcionára spoločnosti MH Manažment, a. s.,“ povedala odborná referentka MH Manažment Scarlett Filipovičová pre portál aktuality.sk.

    Opozícia v súvislosti s celou kauzou žiada ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby odvolal riaditeľa MH manažment Branislava Bačíka, inak je pripravená odvolávať ministra v parlamente. Žiga informoval, že vyzval vedenie MH Manažmentu, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny. Zároveň povedal, že sa necíti byť zodpovedný za zmluvu, na základe ktorej má štát platiť advokátovi desiatky miliónov eur.

    - Reklama -