Putinove šteniatka. Chce sa predviesť ako ľudomil, píše liberálny denník

    0
    Vladimir Putin a jeho bulharský ovčiak Buffy (Autor: TASR)

    Turkménsky prezident Gurbanguly Berdimuhamedow sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a priviezol mu darček. Šteňa. Šteňa vzácneho plemena, tzv. stredoázijského ovčiaka. Pomenoval ho „Verný“. Putin si šteňa vzal do náručia, pohladkal ho, a dokonca mu dal pusu na čelo, píše americký denník.

    Berdimuhamedow zrejme dúfal, že mu šteňa pomôže prelomiť ľady. Turkménsku sa veľmi nedarí predávať zemný plyn Rusku. Tento obchod pritom v minulosti fungoval dobre.

    Putin je známy milovník psov, čo vraj v minulosti využili mnohí svetoví lídri. Putin dostal šteňa od japonskej vlády, od bulharskej vlády alebo od ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

    „Pre ruského vodcu je každý obraz dôležitý. Od fotky lovca bez trička až po jeho zručnosti v džude. Všetko robí pre politický efekt. Putinova láska k zvieratám má často strategický význam. Nejde len o psov. V priebehu rokov sa Putin nechal vyfotografovať s množstvom zvierat od ľadového medveďa cez sibírskeho tigra až po delfínov,“ pokračuje denník.

    Politológ Jan Kubik tvrdí, že Putin sa stavia do roly milovníka zvierat, aby nevyzeral ako odpudivý diktátor. „Milujem zvieratá. Takže nie som taký bezcitný diktátor, ako si myslia ľudia zo Západu,“ chce tým vraj ľuďom odkázať Putin. A zároveň priznáva: „Mám srdce, ale moja láska je tvrdá, mužná.“

    Denník The Washington Post však dodáva, že to nebol vždy milovník zvierat. Keď sa blížila zimná olympiáda v Soči, nechal Putin údajne v letovisku zlikvidovať zatúlané psy. Psa využil aj pri rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá sa psov bojí. Putin si na rokovanie s Merkelovou zavolal psa. Dáma, ktorú v minulosti pes pohrýzol, zneistela, ale Putin neskôr tvrdil, že o strachu Merkelovej zo psov nič nevedel.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -