Fakľovým pochodom si tisíce pravicových nacionalistov v uliciach Kyjeva pripomínalo vznik banderovcov

    0
    Fakľový pochod ukrajinských nacionalistov pri príležitosti narodenia Stapana Banderu. (Autor: TASR)

    Televízia 112 Ukrajina s odvolaním sa na políciu informovala, že podujatie sa zaobišlo bez incidentov. V uliciach ukrajinskej metropoly však zostali posilnené policajné hliadky až do skončenia všetkých sprievodných podujatí, akými boli napr. koncerty. 

    Akcia sa začala zhromaždením pri Pamätníku Tarasa Ševčenka a pokračovala pochodom centrom mesta až na Námestie nezávislosti, kde si jej účastníci uctili pamiatku obetí protivládnych demonštrácií z rokov 2013-14, uviedla agentúra Ukrinform.

    Nacionalisti niesli v rukách fakle, ktoré sú už tradičnou rekvizitou podobných pochodov, ako aj zástavy so symbolikou krajne pravicových organizácií. Počas pochodu ulicami mesta vykrikovali heslá, zapaľovali petardy a inú zábavnú pyrotechniku.

    Oslavovanie UPA a jej vodcov vyvoláva kritiku zo strany mnohých veteránov druhej svetovej vojny a politikov – z Ukrajiny i zahraničia -, ktorí tzv. banderovcov obviňujú zo spolupráce s nacistami. 

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko v roku 2015 udelil príslušníkom UPA štatút bojovníkov za nezávislosť. Rola a činnosť Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a UPA na čele so Stepanom Banderom je pritom vnímaná sporne nielen na Ukrajine a v Rusku, ale aj v iných krajinách, keďže dôsledky ich konania pocítila celá Európa. Rusko toto Porošenkovo rozhodnutie odsúdilo.

     

    - Reklama -