Urážka našej krajiny! Máva Václav Klaus rakúskymi novinami. Ide o voľby v Česku

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    „Keď som v sobotu po siedmej hodine večer vyslovoval na iDnes.cz svoj prvý komentár po zverejnení výsledkov našich parlamentných volieb, podvedome som ako prvú tézu uviedol, že voľby boli víťazstvom demokracie, že volič prehovoril a že tí, ktorí nevyhrali, by mali ich výsledky rešpektovať. To bol z mojej strany úplne automaticky a spontánne vyslovený výrok. Žiadnych – s výsledkami volieb nespokojných – politikov a komentátorov som v tej chvíli ešte nepočul. Ukázalo sa, že to bolo takmer prorocké vyhlásenie,“ poznamenal hneď na úvod svojho volebného komentára Václav Klaus.

    Exprezident vraj nenaráža ani tak na domáce reakcie, pretože nechce, aby boli jeho slová chápané ako zasahovanie do politickej situácie. Klaus vraj reaguje skôr na komentáre v zahraničnej tlači. Šokovaný bol vraj napríklad textom rakúskeho denníka Kurier, v ktorom sa dočítal, že českí voliči vo voľbách vyjadrili frustráciu z demokracie. Klausa tento záver pobúril.

    „Je to nesmierne nebezpečná interpretácia našich volieb a je to veľmi nemilý pokus znevažovať našu krajinu v Rakúsku,“ popustil uzdu svojmu hnevu. Rakúsky denník sa vraj opieral o názory dvoch českých politológov, ktorých mená vraj Klaus nikdy nepočul. Títo páni zrejme boli z výsledku volieb sklamaní, ale podľa Klausa z toho veľmi neprofesionálne vyvodzovali, že výsledok frustroval aj ostatných Čechov.

    „Asi boli frustrovaní z toho, že neuspela posthavlistická pražská kaviareň (aj keď Piráti by asi boli Václavovi Havlovi svojou navonok predvádzanou nonkonformnosťou, ktorá zakrýva politickú tuctovosť, sympatickí), že neuspela prázdna, úplne vyvetraná, v poslednom čase peniaze daňových poplatníkov plným priehrštím rozdávajúca sociálna demokracia, ktorá unikátnym spôsobom stratila dve tretiny voličov,“ pokračoval Klaus.

    Namiesto TOP 09, KSČM a do istej miery aj ODS uspeli strany, ktoré odmietli kvóty na prerozdeľovanie migrantov a odmietli podľa Klausa úplne nepremyslený koncept európskej spoločnej meny, rovnako ako údajne nebezpečnú ďalšiu integráciu EÚ, ktorá vraj krajinu len zbaví slobody.

    „Druhá veta na titulnej stránke rakúskeho denníka Kurier znela takto: ,Veľkým víťazom parlamentných volieb boli populisti, buriči (alebo azda štváči, neviem, ako lepšie preložiť nemecké slovo Hetzer) a chaoti (Chaoten)!‘ To ma nesmierne uráža a malo by to urážať všetkých občanov Českej republiky. Opakujem, rešpektujme výsledky volieb,“ dodal Klaus.

    - Reklama -