To je hrozné. Demokratický politik chce niečo urobiť pre svojich voličov a skončí vo väzbe. Komentátor kritizuje dianie v Španielsku

    0
    Priaznivci nezávislosti s katalánskymi zástavami a transparentmi počas pochodu pred Katalánsky parlament v Barcelone (Autor: TASR)

    Owen Jones z denníka The Guardian hovoril v britskej BBC o prípadnej nezávislosti Katalánska od centrálnej španielskej vlády v Madride. Osobne vraj nesúhlasí s tým, aby sa Katalánsko stalo samostatným štátom, ale je bytostne presvedčený, že len Katalánci môžu rozhodnúť, či chcú byť samostatní. Rovnako ako rozhodovali Škóti slobodne o tom, či sa chcú odtrhnúť od Británie. A slobodne sa rozhodli zostať súčasťou ostrovného kráľovstva. Rovnaké rozhodnutie podľa názoru novinára majú urobiť aj Katalánci.

    „Pozrite sa, vôbec nezáleží na tom, či podporujete nezávislosť Katalánska. To je vlastne irelevantné. Ide o toto: Podporujete právo katalánskeho ľudu slobodne rozhodnúť o svojej budúcnosti bez toho, aby ľudí násilne ťahala polícia z volebných miestností a zhadzovala ich zo schodov?“ zhrnul svoj pohľad Owen Jones.

    Počas referenda sme podľa žurnalistu boli svedkami násilností páchaných políciou a teraz sme svedkami toho, že demokraticky zvolení politici Katalánska ušli z krajiny a žiadajú o ochranu pred tlakom španielskej justície. Tento tlak by vraj vôbec nemal byť vyvíjaný. Predstava, že demokraticky zvolený politik skončí vo väzbe za to, že chcel pre svoj ľud nezávislosť, je podľa novinára úplne neprijateľná.

     

     

    Zdroj: Twitter/Owen Jones

    Vzťah Španielska a Katalánska prirovnal Owen Jones k manželstvu, v ktorom jeden z partnerov zvažuje rozvod, pretože je v manželstve nespokojný, a ten druhý na neho začne revať so slovami: Čo si to dovoľuješ?!

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -