Také pekné „exotické“ detské ihrisko… Ale koľko kriku v Nemecku vyvolalo

    0
    V štvrti Rinkeby, Štokholm (Autor: Vít Hassan)

    Nejde však o obyčajné detské ihrisko a nenachádza sa ani v tak úplne „obyčajnej“ berlínskej štvrti. Na detskom ihrisku jeho tvorcovia vytvorili mešitu s typickým polmesiacom, ktorý je symbolom islamu. Navyše bolo ihrisko postavené v smutne preslávenej štvrti Neukölln, ktorej obyvateľstvo tvoria z viac ako 40 percent prisťahovalci najmä z Turecka a moslimských krajín Blízkeho východu.

    Fotka takmer dokončeného ihriska teraz koluje po sociálnych sieťach a stala sa terčom tvrdej kritiky. Aspoň teda zo strany ľudí, ktorí sa obávajú islamizácie Nemecka. Niektorí tvrdia, že ihrisko sa stane miestom šírenia nenávisti, iní odkazujú autorom konceptu ihriska, že nežijú v Oriente, ale v Nemecku. „To je jednoducho desivé. Tu predsa nie sme v Oriente!“ píše jeden z rozčúlených obyvateľov krajiny.

     

     

    Zdroj: Twitter/Der Tagesspiegel

    „Je to celé úplne jasné. Na ihrisku bola postavená prvá malá detská mešita. Čo na to hovorí stavebný úrad alebo starosta? Nič?“ čuduje sa ďalší používateľ sociálnych sietí. Ako píše Bild, vytvoriť tematické detské ihrisko nie je nič nové. Až doteraz však nikto nevytvoril detské ihrisko s mešitou. Táto prvotina z Neuköllnu by mala byť dokončená do konca tohto roka a na jej realizácii sa podieľa multikultúrny detský obchod „Ali Baba a jeho lúpežníci“.

    Ale starostka prisťahovaleckej štvrti Franziska Giffeyová akúkoľvek kritiku odmieta. „Nejde o žiadnu islamizáciu: je to predsa len rozprávka,“ cituje Bild političku, ktorá háji farby socialistickej SPD. Podobný názor majú aj niektorí tamojší rezidenti, ktorí nemajú prisťahovalecké korene. „Ľuďom, ktorí spájajú detské ihrisko s náboženstvom, sa môžem len smiať,“ konštatuje v bezstarostnom tóne Carolin Lindingerová.

    Zatiaľ čo politici z SPD a jej priaznivci sú spokojní, z CDU sa ozývajú nesúhlasné reakcie. „Jasné, niekto to môže označiť za originálny dizajn. Ale niekto iný, že je to jednoducho hlúposť. Tento diskutabilný projekt zrejme schválili úradníci, ktorí si myslia, že ihrisko s mešitou bude dobrým príspevkom k porozumeniu medzi národmi,“ vyhlásil Burkard Dregger z CDU. „Vyzerá to exoticky, ale detské ihriská by nemali byť spájané so žiadnym náboženstvom,“ prekladá väčšinový názor tamojších obyvateľov Anja M.

    - Reklama -