Slovensko sa môže so 17 miliónmi pre advokáta Bžána rozlúčiť, tvrdia matovičovci

    0
    Predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Môžeme sa súdiť koľko chceme s advokátskou kanceláriou pána Bžána, keď si ich raz cez dividendy vyplatí, môžeme aj vyhrať súdny spor, už sa k tým peniazom nedostaneme,” uviedol poslanec hnutia Gábor Grendel v stredu na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR spolu so straníckym kolegom Eduardom Hegerom.

    Spoločnosť advokáta Bžána pôjde podľa Grendela v takomto prípade do konkurzu a peniaze už budú preč. “V koho je to záujme? Vo verejnom záujme to nie je určite,” dodal. Bžán je pritom podľa neho kamarát “smerákov”. Dokazovať to majú rôzne fotografie z ich stretnutí a tiež samotný fakt, že advokát bol ochotný pristúpiť na zníženie odmeny z pôvodných 77 miliónov na aktuálnych vyše 17 miliónov eur.

    S postupom štátu v tejto veci nesúhlasí ani ďalšia opozičná strana SaS. Aj znížená odmena je podľa poslanca NR SR Karola Galeka neudržateľná suma a škandál. “Avizovaný súdny spor, ktorý sa môže vliecť roky, má dnes len občanom zalepiť oči a neutralizovať ich rozhorčenie,” tvrdí. Liberáli upozorňujú, že súdiť sa znamená platiť ďalších právnikov a ďalšie súdne trovy.

    SaS podľa podpredsedníčky strany Jany Kiššovej trvá na tom, že táto amorálna odmena nie je následkom neznalosti problematiky v odmeňovaní právnych kancelárií, ale úmyselným konaním s cieľom vytunelovať verejné peniaze, obohatiť sa a mali by sa ňou zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní.

    Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) v utorok (7.11.) informoval, že štátna spoločnosť MH Manažment, právny pokračovateľ Fondu národného majetku (FNM), zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG), ale s výhradou a bude ho žalovať.

    “MH Manažment s výhradou uhradí faktúru 17,5 milióna eur. Opakovane som jasne povedal, že s dohodnutou podielovou odmenou vo výške 2,5 % (z hodnoty sporu) nie som spokojný. Na základe právnej analýzy sme sa rozhodli, že sa štát ihneď po zaplatení faktúry obráti na súd a od advokátskej kancelárie pána Bžána sa bude domáhať vrátenia rozdielu medzi primeranou odmenou a vyplatenou sumou,” priblížil Žiga. Tento postup podľa neho predstavuje pre štát najmenšie finančné a právne riziko, pretože štát sa takto dostáva do výhodnejšej pozície.

    Vyplatením faktúry sa podľa Žigu štát zbavuje rizika, že by niekedy v budúcnosti musel zaplatiť amorálnu odmenu vo výške 77 miliónov eur. “Na súde sa budeme snažiť, aby sa odmena dostala na primeranú úroveň a aby štát dostal tieto peniaze naspäť,” avizoval.

    - Reklama -