Trinásty a štrnásty plat oslobodíme od odvodov a dane z príjmov. Budú dobrovoľnou dávkou, oznámil Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    SNS navrhuje, aby bol prvýkrát vyplatený 13. plat ako dávka v júni budúceho roka. Podmienkou sú dva roky odpracované vo firme. Strana navrhuje zatiaľ sumu do 500 eur. Ak ide o pracovníka, ktorý odpracoval vo firme štyri roky, v decembri môže dostať ďalšiu odmenu. Odvodové zaťaženie by sa malo znížiť na úplne minimum už v roku 2019, čiže z 500 eur, ktoré vyplatí zamestnávateľ, by mal zamestnanec dostať približne 480 eur.

    Trinásty plat by mal byť podľa Meager v budúcom roku oslobodený od zdravotného odvodu u zamestnanca, ktorý je u zamestnávateľa v pracovnom pomere nepretržite dva roky. „Tento by mal byť vyplácaný v júnovej výplate, teda za prácu, ktorú zamestnanec vykonal v mesiaci máj. Zároveň tento test 24 mesiacov nepretržitého odpracovania si v pracovnom pomere so zamestnávateľom sa bude robiť k poslednému dňu mesiaca apríl,“ priblížila Meager. 

    „Trinásty plat sa bude oslobodzovať nasledovne: V roku 2018, teda výplata v mesiaci jún 2018 bude oslobodená od zdravotných odvodov nielen zamestnanca, ale aj zamestnávateľa. V roku 2019 zavádzame oslobodenie 13. platu nielen od zdravotného odvodu, ale aj od dane z príjmov fyzických osôb a následne to bude pokračovať v tomto režime,“ spresnila.

    Štrnásty plat bude mať podľa nej rovnaké podmienky ako 13. plat, ale s miernou modifikáciou. „Zamestnanec musí u svojho zamestnávateľa odpracovať nepretržite 48 mesiacov. Tento test odpracovania sa bude vykonávať v mesiaci október, za prácu, ktorá sa bude vykonávať v novembri, a bude sa vyplácať v decembri,“ doplnila. 

    Podmienkou oslobodenia u 14. platu je podľa nej vyplatenie aj 13. platu zamestnávateľom zamestnancovi v danom roku. „Ak nevyplatí 13. plat, tak 14. plat, ktorý sa rozhodne vyplatiť, nebude predmetom oslobodenia. Ak zamestnávateľ vyplatí v danom roku 13. a 14. plat, oba budú predmetom oslobodenia,“ poznamenala.

    Štrnásty plat bude oslobodený podľa nej do výšky 500 eur v roku 2018 od zdravotných odvodov a od dane z príjmov fyzických osôb. „Plné oslobodenie 14. platu dosiahneme v roku 2019, a to od odvodov zdravotných, sociálnych a od dane z príjmov fyzických osôb,“ dodala štátna tajomníčka MF SR.

    Podľa Danka nie je v Európe vyplácanie povinných odmien nič nové. Napríklad v Portugalsku je 13. a 14. plat povinný, v Rakúsku ho môžu dohodnúť odborové zväzy, v Nemecku okrem bežných odmien za prácu zamestnávatelia poskytujú osobitné platby vo forme mimoriadnych odmien, tzv. 13. plat, ako aj ročné mimoriadne odmeny. Nárok na výplatu peňazí môže vyplývať z kolektívnej zmluvy, podnikovej dohody či individuálnej pracovnej zmluvy.

    - Reklama -