Juncker: EÚ prijme utečencov dobrovoľne. Potrebujeme ich! Neviem spať, keď myslím na to, ako trpia

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker je vraj zdesený, v akých podmienkach musia žiť utečenci v Líbyi. Život v utečeneckých táboroch podľa jeho názoru pripomína skôr život vo väzení. Utečencom tam deň čo deň hrozí, že budú okradnutí, znásilnení či dokonca zabití. EÚ to podľa Junckera nemôže prehliadať. „Často nemôžem v noci spať a musím myslieť na to, čo sa ľuďom v Líbyi deje,“ prezradil Juncker v rozhovore pre Deutsche Welle. V Líbyi sú ľudia zotročovaní a Európa nesmie pripustiť, aby sa niečo také dialo.

    Na jednej strane musí Únia posilniť kontroly a s ich pomocou zastaviť nelegálnu migráciu, ale na druhej strane musí otvoriť legálne cesty, cez ktoré sa utečenci dostanú do EÚ. A to nielen z humanitárnych dôvodov, ale aj preto, že Európa utečencov potrebuje. „V najbližších desaťročiach bude Európa utečencov potrebovať. Jednoznačne. Preto musíme ľuďom, ktorí prichádzajú, umožniť prísť do Európy legálne,“ povedal jasne Juncker.

    „Ľudia, ktorí majú pocit, že ich v Afrike nečaká žiadna budúcnosť, do Európy aj tak prídu. Ak im zatvoríme hlavné dvere, prídu k nám tými zadnými,“ upozornil predseda Európskej komisie.

    Od roku 2014 vraj Juncker presviedča štáty EÚ, aby otvorili legálne cesty migrantom, ale členské štáty to dlho odmietali. Nie je to vraj prvýkrát, čo sa niečo také stalo. Európska komisia už v roku 2001 navrhovala zaviesť spoločnú ochranu hraníc EÚ, ale členské štáty to vtedy odmietli. Dnes spoločnú ochranu hraníc budujeme. „Ale už včera sme mohli byť pripravení na to, čo sa deje dnes,“ pokračoval Juncker.

    Afrika si vraj tiež musí uvedomiť svoju zodpovednosť, uvedomiť si, že je dôležitým svetovým hráčom, a riešiť svoje problémy priamo u seba doma. Európa sa však nesmie tváriť, že sa jej africké problémy netýkajú. História Európy a Afriky sa v mnohých bodoch prelína a my vraj nesmieme predstierať, že to tak nie je.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine pozrieť TU.

    - Reklama -