Rusko oslavuje porážku Islamského štátu. V USA je ticho, tam sa neoslavuje, hodnotí profesor

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Ruský prezident Vladimir Putin nariadil víťazné stiahnutie väčšiny ozbrojených síl zo Sýrie. Iracký premiér Hajdar Abádí oznámil oslobodenie celého Iraku od Islamského štátu. Ale v Spojených štátoch je po páde moslimských radikálov ticho. „Prečo?“ pýta sa profesor Juan Cole. A vzápätí si odpovedá. Islamský štát možno padol, ale to nemusí znamenať aj koniec islamského terorizmu. Kdekto si na seba môže pripevniť bombu a ísť sa v mene islamistickej ideológie niekam odpáliť. To je jedna možnosť.

    Ďalšia možnosť je, že administratíva Spojených štátov môže islamský terorizmus používať ako bubáka. Kedysi ako strašiaka používala komunizmus, teraz môže na mobilizáciu vlastných ľudí použiť islamský terorizmus. V 20. storočí bolo pár desiatok tisíc komunistov, pred prejavom odhaľujúcim Stalinove vraždy a ďalšie zverstvá sa ku komunistickej ideológii v USA hlásilo asi 100-tisíc ľudí. Po prejave Nikitu Chruščova, ktorý Stalinovu beštialitu odhalil, klesol počet komunistov v USA na 50-tisíc. Títo ľudia sa podľa profesora nechystali obsadiť Biely dom, ale bolo ľahké ich použiť ako strašiaka.

    S islamistami je to dnes rovnaké. Hrozba teroristického útoku na pôde Spojených štátov existuje a Cole ju nechce zľahčovať. Jedným dychom však dodáva, že toto riziko je menšie, než sa v USA naznačuje. Islamský terorizmus je použitý ako palica na Američanov, ktorí sa nechcú vzdať svojich slobôd v mene väčšieho bezpečia.

    „V tomto storočí nahradil islamský terorizmus komunistickú ideológiu v role strašiaka. V Spojených štátoch dnes umrie viac ľudí po páde z rebríka než v dôsledku teroristického útoku,“ píše profesor. Vojna proti terorizmu je predovšetkým príbehom, ktorý má zjednotiť Američanov a pomôcť k ich ovládnutiu. Bez strašiaka islamistického terorizmu by to také jednoduché nebolo.

    „Ak by sme uznali víťazstvo nad Islamských štátom, zrejme by sme sa museli začať správať rozumnejšie. Šialené!“ uzatvára profesor.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -