Pred rozdelením federácie sme nemali pripravené žiadne tajné scenáre, vraví Ľudovít Černák

    0
    Ľudovít Černák (Autor: TASR)

    “Môžem zodpovedne povedať, že sme nemali pripravené žiadne tajné scenáre vopred a na konkrétnych projektoch delenia československého štátu sme horúčkovite začali pracovať až po prijatí deklarácie zvrchovanosti v júli 1992. Tým, že dohody smerovali k pokojnému rozchodu a aj medzinárodná mienka sa začala pomaly otáčať v prospech pokojného rozchodu, boli slovenskí odborníci, politici a ministerskí úradníci silno motivovaní dokázať, že na to máme a pracovné tímy dokazovali zázraky,” priblížil. 

    “Hoci som do veľkej politiky vhupol len v roku 1992 zvolením za poslanca Slovenskej národnej rady (SNR) a vymenovaním za ministra hospodárstva, už rok-dva predtým som sa zúčastňoval rokovaní, stretnutí a konferencií, ktoré sa snažili o spravodlivejšie vysporiadanie vzájomných vzťahov s Čechmi. Názory boli rôzne, od funkčnej federácie až po osamostatnenie. Ale nakoniec sa novozvolené vlády zhodli na inteligentnom, zákonmi upravenom rozchode. Vtedy som už ako predseda Slovenskej národnej strany (SNS), jednej z koaličných strán, mal prístup k všetkým informáciám na najvyššej úrovni štátu,” poznamenal. 

    Kľúčové boli podľa Černáka najmä projekty vytvorenia samostatnej ceduľovej banky, vzájomného platobného styku (clearingového centra), založenia nezávislej slovenskej diplomacie a zahraničného obchodu, uznávanie vzájomných dokladov, projekty zdravotnej a dôchodkovej politiky a projekt spoločnej meny.

    “Ten nakoniec pod tlakom českej politickej garnitúry trval len asi dva mesiace a museli sme kolkovaním oddeliť meny skôr, ako sme predpokladali. Nakoniec ale všetko dobre dopadlo, najmä vďaka rozvahe a odbornosti vládnych činiteľov, ministerských úradníkov a zástupcov v komisii pre delenie majetku,” spresnil. 

    “Rezort, ktorý som riadil, bol rozsiahly a vznikol pol roka pred rozdelením Československa zlúčením de facto piatich rezortov (ministerstvo hospodárstva, ministerstvo priemyslu, ministerstvo obchodu a cestovného ruchu, podnikov z rezortu stavebníctva a z rezortu lesného a vodného hospodárstva) a ku ktorému sa po rozchode delimitoval zahraničný obchod z federálneho ministerstva zahraničného obchodu. Za jeho hlavné úlohy som počas delenia majetku považoval predovšetkým dohodu o rozdelení energetiky (plynovod Bratstvo, ropovod Družba a elektrické vedenia spájajúce oba štáty),” podčiarkol. 

    “Takže ako sa na vznik SR pozerám po 25 rokoch? Jednoznačne kladne. Myslím si, že politické garnitúry presne odhadli jedinečnosť okamihu a rozišli sme sa s Čechmi spôsobom, ktorý vzájomné vzťahy dostal na kvalitatívne vyššiu úroveň. Alebo v zmysle sloganu pri delení môžem parafrázovať, že zostali sme super priatelia a miesto jedného hlasu v EÚ máme hlasy dva,” dodal Černák. 

    - Reklama -