Nemecko si nevie rady s maloletými kriminálnikmi z Maroka. Starosta Mannheimu už volá o pomoc

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Maloletí migranti sú všeobecne problém vo všetkých západoeurópskych krajinách, kam od začiatku migračnej krízy prišli. Už v minulom roku sa polícia vo švédskom Štokholme sťažovala, že je proti nim prakticky bezmocná. Často sa pritom vedú diskusie o veku týchto údajne maloletých migrantov. Práve vo Švédsku sa uskutočnilo tento rok v lete rozsiahle “testovanie” a na základe vyhodnotenia lekárskymi expertmi sa zistilo, že drvivá väčšina “maloletých” migrantov o svojom veku klame.

    Rovnako, ako je to vo Švédsku, aj v Nemecku sa podieľajú na kriminálnej činnosti najviac mladí migranti z Maroka. Napríklad v Mannheime bola situácia už taká neúnosná, že socialistický starosta Peter Kurz napísal pred niekoľkými týždňami list ministrovi vnútra v Bádensku-Württembersku, v ktorom ho úpenlivo žiadal o pomoc. Situácia je však obdobne problematická aj v mnohých ďalších nemeckých mestách. A to najmä v západnej časti krajiny, kam prišlo viac migrantov.

    Celý text v nemčine nájdete TU.

    Zatiaľ čo u dospelých existuje aspoň minimálna šanca, že po spáchaní trestného činu ich deportujú späť do ich materských krajín, u maloletých k vyhosteniu vzhľadom na ich vek prakticky nedochádza. Podľa platných imigračných zákonov Nemecka sú považovaní za “obzvlášť zraniteľných”, a to aj v prípade, že ide o Maroko, kde jeho obyvateľom, na rozdiel napríklad od Sýrie či Afganistanu, nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

    Maloletých tak môžu deportovať len v prípade, že budú odovzdaní do rúk svojich príbuzných či konkrétnej štátnej inštitúcii, ktorá sa o nich postará. To je však v prípade takmer všetkých krajín na Blízkom východe a v Afrike veľký problém. Nemecké ministerstvo vnútra sa preto rozhodlo zafinancovať v Maroku vybudovanie niekoľkých centier, kam by mohli deportovať mladých marockých “kriminálnikov”. V najbližšom čase vznikne centrum pre prvých sto repatriantov.

    Projekt však kritizuje celý rad utečeneckých organizácií. Ich predstavitelia tvrdia, že adepti na deportácie sa budú chcieť skryť do ilegality a stanú sa tak ideálnym terčom pre radikálnych moslimov a zločinecké gangy. Vzhľadom na stále sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu v nemeckých mestách sa ale projekt s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční. Ako píše Focus, v minulom roku deportovali len 170 maloletých migrantov a ani jeden nepochádzal z Maroka.

     

    - Reklama -