Vlámanie v centrále KDH a bomby na mítingu. Išlo o akciu SIS, tvrdí Kosík

    0
    Ľuboš Kosík. (Autor: Minv.sk)

    Ešte v roku 1996 sa niekto vlámal do centrály KDH v Prešove. Pre denník Sme však Ľuboš Kosík potvrdil, že išlo o akciu SIS, pričom napísal, že za niektorými akciami stál bývalý príslušník SIS Michal Hrbáček. Ten mal zorganizovať skupinu ľudí, ktorí vykradli priestory KDH, aby získali informácie o členoch strany.

    „Ivan Lexa vedel aj o trestnej činnosti v súvislosti s vykradnutím kancelárie KDH v Prešove. Od Hrbáčka žiadal, aby mu priniesol CD nosiče, na ktorých mali byť zoznamy ľudí evidovaných v KDH, aby mohli byť skompromitovaní v čase volieb,“ napísal Kosík, pričom opísal aj iné krádeže a vlámania. Z toho dôvodu chce jeho tvrdenia overovať aj Generálna prokuratúra SR.

    Bývalý poslanec a predseda vlády za KDH Ján Čarnogurský hovoril už v roku 1998 o Michalovi Hrbáčkovi ako príslušníkovi SIS, s ktorým spájali únos Michala Kováča ale aj vlámanie do centrály KDH.

    „Po vražde Remiáša KDH s opozíciou založilo paralelný vyšetrovací výbor na čele s ministrom vnútra Ladislavom Pittnerom. Viacerí sme tam boli poslanci, mali sme imunitu a mohli sme sa pýtať. Takto sme došli k menu Hrbáček,“ povedal Čarnogurský.

    „Vlámanie pre nás nebol až taký problém. Keď v tom času na našom mítingu našli bombu, vtedy už človek zažíva iné pocity,“ spomínal si jeden zo zakladateľov KDH Ivan Šimko na udalosti, keď objavili šúľky danubitu na dne dvoch tašiek maskované jablkami. V jednej bolo 2400 a v druhej 1600 gramov trhaviny. Aj túto skutočnosť pripisovala KDH tajnej službe SIS.

    - Reklama -