Megažalobu na Slovensko komentuje už aj opozícia. Ako je možné, že ľudia, ktorí celý spor vyvolali, sú ešte stále na svojich pozíciách? Pýta sa Zemanová

    0
    Anna Zemanová- poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: OS)

    Slovenskú republiku čaká v najbližších mesiacoch žaloba za odobratie licencie na ťažbu mastenca na Gemeri. Zažalovať sa nás chystá americká spoločnosť, ktorá bude žiadať minimálne osem miliárd eur.

    „Nedávno sme získali dôkazy o väčšom rozsahu ložiska v Gemerskej Polome, ako sme si doteraz mysleli. Preto sa náš nárok bude pohybovať v rozmedzí od osem až do astronomických 22 miliárd eur,“ povedal  predseda predstavenstva spoločnosti EuroGas Wolfgang Rauball.

    Minister financií Peter Kažimír sa pritom už v auguste minulého roka chválil, že Slovensko arbitráž vyhralo.

    Obnovenie arbitráže sa spomínalo v súvislosti so zatknutím a vyšetrovaním bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska. V tom čase sa Wolfgang Rauball vyjadril, že chcú túto situáciu využiť na poukázanie na určité súvislosti, pretože si myslia, že o licenciu na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome prišli pre korupčný komplot.

    „Pavol Rusko stál na začiatku celej kauzy v roku 2004, keď ponúkal cez prostredníkov získanie ložiska mastenca, ktoré sme ešte držali, spoločnosti Mondo Minerals za úplatok päť miliónov eur pre svoju politickú stranu ANO,“ uviedol Rauball s tým, že má k dispozícii čestné vyhlásenie vtedajšieho predsedu predstavenstva Mondo Minerals Wolfganga Kellera, ktorý túto podmienku odmietol a prípad nahlásil nadriadeným. V septembri 2016 vypovedal pod prísahou pred zástupcom vlády USA. Podrobnejšie sme o tom informovali TU.

    Ako je možné, že tí, čo spor vyvolali, sú ešte stále vo vedúcich pozíciách?

    K celej záležitosti sa vyjadrila aj opozičná poslankyňa za Slobodu a Solidaritu Anna Zemanová, podľa ktorej má celá kauza oveľa hlbšie súvislosti. „V médiách skôr rezonuje výška požiadaviek EuroGasu a oprávnenosť ich uplatňovania cez investičnú dohodu s USA. Ja chcem však poukázať na začiatok kauzy, ktorý spôsobil súčasnú situáciu, ktorá v konečnom dôsledku určite bude Slovensko stáť milióny eur, a možno, ak prehráme, tak aj miliardy eur,“ hovorí Zemanová a pripomína, že spor vyvolalo nezákonné rozhodnutie Obvodného banského úradu v SNV a Hlavného banského úradu pod vedením Ing. Petra Kúkeľčíka a Ing. Antonína Baffiho, o čom rozhodol Najvyšší súd SR ešte v roku 2013.

    „Arbitráž sa v súčasnosti vedie o výške škody zmarenej investície, i keď v podaní žalobca namieta aj to, že stále nebola náprava v merite veci, teda určenie vlastníctva ložiska.  Ja sa pýtam, ako je možné, že tí, čo spor vyvolali, sú ešte stále vo vedúcich pozíciách? Ako dopadlo a bolo už ukončené vyšetrovanie ohľadom podozrenia na korupciu spomínaných prednostov banských úradov? Ako je možné že HBU ignoruje rozhodnutie najvyššieho súdu a nezačalo nové konanie?“ čuduje sa poslankyňa najsilnejšej opozičnej strany.

    - Reklama -