USA konečne ukazujú tiež svaly a silu, pochvaľuje si Vondra

    0
    Alexander Vondra (Autor: SITA)

    „USA konečne ukazujú tiež svaly a silu,“ povedal ČTK Vondra. Je to podľa neho dôležité, ak sa majú spojenci Spojených štátov v Európe aj v Ázii naďalej spoliehať na americké bezpečnostné garancie.

    „Nežijeme v ideálnom svete a hrozby, na ktoré nová jadrová doktrína USA reaguje, sú skutočné. Rusko, Čína, Severná Kórea aj Irán ohrozujú nielen USA, ale aj svojich susedov, a predovšetkým celú našu západnú liberálnodemokratickú civilizáciu,“ tvrdí Kolář.

    Podotkol, že je vždy lepšia prevencia než náprava spáchaných škôd, mier je podmienený aj pripravenosťou na vojnu. „Stačí si preštudovať ruskú vojenskú doktrínu a je zrejmé, že USA a NATO, teda aj my, sú putinovským Ruskom vnímané ako hlavný nepriateľ,“ uviedol Kolář.

    Rusko podľa neho zbrojí a posilňuje svoje vojenské kapacity. „A aktivity Číny v Juhočínskom mori tiež nemôžu nikoho nechať na pochybách. Čo sa týka Severnej Kórey a Iránu, to hádam netreba ani komentovať. Nová jadrová doktrína Spojených štátov by mala byť spojencami v NATO privítaná,“ zdôraznil Kolář.

    Doktrína, s ktorou prichádza prezident Donald Trump, má byť v porovnaní s érou jeho predchodcu Baracka Obamu podstatne tvrdšia voči Rusku. Jej cieľom je okrem iného odradiť Rusko od toho, aby hrozilo hoci len obmedzeným jadrovým útokom v Európe. Ako informovala agentúra AP, Moskva musí byť presvedčená o tom, že by za to zaplatila „neprijateľne vysokú cenu“.

    Nová doktrína sa rozchádza s Obamovou víziou v oblasti postupného znižovania významu jadrových zbraní v americkej obrannej politike. Rovnako ako Obama uvažuje Trumpova vláda o použití jadrových zbraní iba za mimoriadnych okolností, pričom však presne definovala, čo to znamená. Trump opäť stavil na ich odstrašujúci účinok.

    V texte sa tiež uvádza, že Severná Kórea zostáva „jasnou a vážnou hrozbou“ pre USA a spojencov. Akýkoľvek severokórejský jadrový útok proti USA alebo ich spojencom by mal za následok „koniec tohto režimu“.

    - Reklama -