Hlina nie je autentickým kresťanským demokratom. So Sulíkom si ani nepodá ruku, s Kollárom nechce byť v jednej miestnosti a s Matovičom si odkazuje cez médiá, spustil Vašečka

    0
    Richard Vašečka a Alojz Hlina (Autor: TASR)

    „Rozhodol som sa prijať silnú ponuku zvnútra KDH. Oslovili ma ľudia prakticky zo všetkých regiónov a vekových kategórií. Boli medzi nimi viacerí zakladajúci členovia, ako aj nová generácia. V posledných týždňoch boli tieto ponuky naliehavé aj vzhľadom na to, že sa blíži snem KDH. Z toho som pochopil, že situácia v KDH je vážna,“ vysvetlil Vašečka s tým, že ho včera prijali za člena Kresťanskodemokratického hnutia.

    Rozhodnutie Vašečku ovplyvnilo aj očakávanie, že sa nájde vhodný protikandidát voči Alojzovi Hlinovi zvnútra strany. Poslanec Vašečka priznáva, že čakal, že kandidatúru na post predsedu KDH prijme Milan Majerský, ktorý sa stal nedávno prešovským županom. Keďže k tomu nedošlo a situácia v hnutí je podľa neho kritická, rozhodol sa kandidovať na post predsedu KDH.

    Vašečka priznal, že sa nad kandidatúrou na predsedu KDH zamýšľal už v roku 2016, keď zvíťazil Hlina. „Ale vtedy sme to vyhodnotili tak, že nie. Tá situácia ale nesúvisí s tým, aké má KDH v súčasnosti preferencie. Súvisí s tým, aká je situácia s kresťanskou demokraciou na Slovensku. Možno s Hlinom dosiahneme 5,5 percenta, ale v parlamente nebudú skutoční kresťanskí demokrati,” ozrejmil.

    Svoj vzťah s Hlinom označil Vašečka za normálny. „V stredu (7. 2.) som ho informoval, že kandidujem. Nechcem však riešiť súčasného predsedu. Ja som iný a budem sa to snažiť preniesť do KDH. Ľudí spájam, a nie rozdeľujem. Mal som telefonáty od viacerých politikov, že moja kandidatúra je veľmi dobrý nápad. Zároveň som politicky úspešný, keď kandidujem, moje výsledky sa zlepšujú a mám čoraz väčší vplyv,” poznamenal na margo faktu, že bol šéfom poslaneckého klubu OĽaNO aj predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. O tento post príde.

    Na otázku, kto ďalší s ním z OĽaNO odchádza, odvetil, že v tejto chvíli je to len on. „Všetko ďalšie by bola špekulácia,” upozornil. Situáciu v OĽaNO komentovať nechcel. „Pozerám sa na to, kam idem, nie odkiaľ odchádzam. Hnutiu OĽaNO ďakujem a držím mu palce,” odkázal.

    Hlina nie je autentickým kresťanským demokratom

    Hlina podľa Vašečku nepreukázal ani potenciál priviesť nových ľudí do KDH.

    „Výrok jedného člena: Možno, že s Hlinom dosiahneme tých päť a pol, ale aj tak nebudú v parlamente kresťanskí demokrati. Súčasný predseda KDH si so Sulíkom ani nepodá ruku, s Kollárom nechce byť ani v jednej miestnosti a s Matovičom si odkazuje cez médiá. Ja dokážem so všetkými týmito ľuďmi komunikovať,“ dodal poslanec.

    „Myslím, že väčšine ľudí je zrejmé, že Alojz Hlina nie je autentickým kresťanským demokratom. Jeho štýl komunikácie vyrušuje veľmi veľa ľudí. Myslím tým aj jeho slovnú agresivitu a prístup k ľuďom,“ ozrejmil aj pre postoj.sk Vašečka.

    „Pod Hlinovým vedením sa KDH tiež čoraz viac stáva stranou jedného muža, z pohľadu stanov, ako aj z pohľadu vnútorného fungovania sa tam moc čoraz viac koncentruje v rukách jedného človeka. Súčasný predseda si buduje poznateľnosť, ale ostatní ľudia stoja bokom. To pre KDH nie je dobré,“ myslí si Vašečka s tým, že ak by prehral proti Hlinovi, tak by nekandidoval na podpredsednícku funkciu KDH ani do parlamentu.

    Hovoria mi, že riskujem celú svoju kariéru

    Vašečka je presvedčený, že Slovensko potrebuje autentickú a silnú kresťanskú stranu. „Je čas spojiť sily. Chcem zjednotiť hlasy kresťanských voličov a posilniť kresťanskú politiku na Slovensku. Je o mne verejne známe, že ja ľudí spájam a nie rozdeľujem,“ dodal bývalý poslanec Obyčajných ľudí.

    „Mnohí mi hovoria, že riskujem celú svoju politickú kariéru. Odchádzam z politického subjektu, ktorý má stabilne vysoké preferencie a na ktorého kandidátke by som bol takmer s istotu znovuzvolený za poslanca. Mne však nejde o posty a funkcie, ale o spájanie kresťanských síl v politike na Slovensku. Ja nejdem zachraňovať KDH. Môj cieľ je, aby KDH bolo vo vláde,“ uviedol bývalý poslanec OĽaNO.

    Zvolením Richard Vašečku za predsedu by KDH podľa neho získalo obrovskú politickú výhodu – mať svojho predsedu v parlamente. Nemuselo by čakať do roku 2020. Už teraz sa vďaka nemu stalo parlamentnou stranou.

    Z pôvodne 19-členného klubu OĽaNO tak zostalo aktuálne 16 poslancov. Pred Vašečkom odišli aj Viera Dubačová a Oto Žarnay. Mandáty si ponechali a aktuálne sú členmi mimoparlamentnej strany Miroslava Beblavého SPOLU.

    - Reklama -