Šéf organizácie Človek v tiesni varuje pred podhodnotením sa Rusku: Možno to pomôže jednorazovo k menším kontraktom, keď si tľapnú nad vodkou

    0
    Šimon Pánek (Autor: Hans Štembera)

    Pánek v rozhovore tiež uviedol, že podhodnotenie sa Rusku a Číne pre dobrý biznis netreba. „Naopak, môže poškodiť reputáciu krajiny,“ spomenul. „Možno to môže jednorazovo pomôcť nejakým menším kontraktom, keď si politici ´tľapnú´ nad vodkou. Ak majú byť ale české firmy dlhodobo konkurencieschopné aj na trhoch v týchto autoritatívnych krajinách, nie je nutné takto podliezať,“ uviedol ďalej Pánek.

    Rozhovor sa potom stočil tiež k podpore politických väzňov vo svete, na ktorú Pánek vyzýva. „Dobre si ešte pamätám na situáciu politických väzňov v Československu, napokon môjho otca väznili v 50. rokoch, takže to je taká moja téma. Stúpa môj obdiv k ľuďom, ktorí majú 50 rokov a žijú v takých krajinách, ako je Rusko, Venezuela alebo Azerbajdžan a sú ochotní pre princípy hovoriť a písať veci na rovinu, hoci ich to môže stáť veľa rokov slobody,“ povedal Pánek.

    Aktívny účastník Nežnej revolúcie sa potom vyjadril aj k aktuálnej politickej scéne, keď podľa neho v posledných desiatich rokoch došlo k „zpragmatickeniu“ a hodnotovému vyprázdneniu. „V 90. rokoch to vyzeralo, že téma ľudských práv a slobody bude postupne silnieť všade na svete, ale asi posledných desať rokov je tendencia skôr opačná. Silnejú skôr autoritárske nedemokratické režimy. Európa so Severnou Amerikou trochu viac riešia samých seba. Demokracia oslabila a zastavila svoju expanziu do ďalších štátov. Skôr je rada, že obhajuje tie krajiny, v ktorých je,“ konštatoval Pánek.

    „Som presvedčený, že ak má byť Česko dobrým miestom pre život nás i našich detí, musí svoju budúcnosť spojiť so západnou Európou, nie s Ruskom, Moldavskom a Čínou,“ dodal tiež Pánek.

    Na záver sa vyjadril k dezinformáciám a k boju s nimi. Veľkú úlohu podľa neho zohráva mediálne vzdelávanie. „Napríklad v severských krajinách, kde sa snažia mladých ľudí viesť ku kritickému názoru, majú dezinformácie desatinný dosah ako tu. Myslím, že by bolo tiež


     

    - Reklama -