Niektoré štruktúry EÚ už nie sú životaschopné, varoval v Mníchove rakúsky kancelár Kurz

    0
    Vzťahy medzi Tureckom a Rakúskom sú napäté odvtedy, ako sa konzervatívny rakúsky kancelár Sebastian Kurz otvorene vyslovil proti vstupu Turecka do EÚ. Foto: TASR

    Ľudácky rakúsky kancelár Sebastian Kurz, najmladší kancelár v dejinách krajiny, na bezpečnostnej konferencii v Mníchove vyzval na ochranu vonkajších hraníc EÚ. Európska únia síce zrušila vnútorné hranice, čo je dobre, ale o to dôslednejšie musí chrániť tie vonkajšie. Európania musia sami rozhodovať o tom, koho pustia na svoje územie.

    Súčasne s tým ale musíme prehodnotiť európsku ekonomickú reguláciu. EÚ musí podľa rakúskeho kancelára pomáhať malým a stredným podnikom. „V niektorých veciach sme sa mýlili… Mám pocit, že paralyzujeme sami seba… Vytvorili sme štruktúry, ktoré už nie sú životaschopné,“ varoval Kurz. Informuje o tom server Sunday Express.

    Keď sa Kurz dnes pozerá na Európsku úniu, pripomína mu dlhoročné spolužitie dvoch manželov, ktorí sa na seba neustále sťažujú. Západná časť EÚ sa sťažuje na tú východnú, sever EÚ sa sťažuje na juh a štáty, ktoré sa považujú za progresívne, sa sťažujú na tie konzervatívnejšie. Miesto týchto hádok by sa vraj mala EÚ vrátiť k svojim koreňom, zachovať si vnútornú slobodu, ale svoje vonkajšie hranice naozaj lepšie chrániť. Ak si EÚ uchráni svoje hranice a potiahne v tomto úsilí za jeden povraz, vnútorne sa posilní a bude hrať väčšiu úlohu aj na medzinárodnej scéne.

     

    - Reklama -