Britský profesor žiada parlamentné vyšetrovanie kauzy údajnej spolupráce Corbyna s ŠtB

    0
    Jeremy Corbyn predseda Labouristickej strany (Autor: SITA)

    Kauzu by podľa Gleesa mal preskúmať parlamentný výbor pre tajné služby a bezpečnosť.

    Podľa Sarkocyho Corbyn v minulosti spolupracoval s ŠtB vedome, archívne zväzky o jeho spolupráci neboli sfalšované. Český Archív bezpečnostných zložiek však vedomú Corbynovu spoluprácu vylúčil, za smiešne ohováranie a za absolútne nepravdivé tvrdenie potom označil Sarkocyho slová Corbynov hovorca.

    Podľa Gleesa by mal vniesť do veci jasno samotný Corbyn. „Mal by publikovať svoje zápisky z toho obdobia. Mal by tiež kontaktovať (ruského) prezidenta Vladimira Putina a vyžiadať si záznamy o svojej osobe, aby ich parlamentný výbor mohol posúdiť. Podobná žiadosť by sa mala týkať aj záznamov (nemeckej komunistickej rozviedky) Stasi o Corbynovi,“ uviedol britský profesor.

    Okrem toho sa domnieva, že informácie o schôdzkach Corbyna s českým špiónom by mali mať britskí agenti. Parlamentný výbor by si mal záznamy o Sarkocym vyžiadať v britských tajných službách MI5 a MI6.

    Podobná výzva sa objavila na internetovom petičnom serveri Change.org. Autori textu vyzývajú Corbyna, aby svoju nevinu doložil zverejnením „všetkých záznamov vzťahujúcich sa k jeho osobe vedených ŠtB a Stasi“.

    Verejnosť má právo na úplné informácie o Corbynovom napojení na komunistické špionážne agentúry. „Corbyn je povinný objasniť, s kým sa stretol, aké informácie poskytoval a aké hlboké boli jeho kontakty,“ konštatuje sa v petícii, ktorú podporili už tisíce ľudí.

    Celý text nájdete na webe České noviny.

    - Reklama -