Novinár BBC tvrdí, že sa stal v Československu terčom komplotu

    0
    Československo - ilustračná grafika (Autor: partakquery.sk)

    V centre sprisahania, ktorého povahu však Simpson nespresnil, bola podľa neho recepčná z hotela. Stretol ju v Československu a posielala mu milostné listy s návrhom stretnúť sa v Maďarsku.

    Simpson uviedol, že bol v Československu v roku 1983 pracovne na jednej medzinárodnej konferencii. „O niekoľko mesiacov neskôr prišiel list – ľúbostný list od jednej veľmi atraktívnej recepčnej z hotela, kde som býval,“ povedal Simpson. Udalosť sa podľa neho stala v čase, keď bol zraniteľný, pretože sa mu rozpadlo manželstvo.

    „Listy chodili ďalej a v jednom boli fotky toho dievčaťa, nádherné fotky,“ dodal Simpson, ktorého citovala agentúra Press Association. „Tieto, bohužiaľ, nie sú veľmi dobré,“ písala recepčná, „ale fotila som ich doma sama,“ dodala. Ako však Simpson povedal, problém bol v tom, že si na jednej z fotografií všimol tieň fotografa.

    Simpson svoj príbeh zverejnil v čase aféry predsedu labouristov Corbyna

    Novinár celú vec predostrel vedeniu BBC, ktoré upovedomilo tajnú službu MI5.

    Dievča, známe ako Anna, podľa Simpsona navrhlo stretnutie v Maďarsku. Príslušník MI5 potom Simpsonovi povedal, že keby sa s tou ženou stretol, vtrhol by do príslušnej hotelovej izby muž, ktorý by tvrdil, že je jej manžel. Potom by sa strhla bitka a Simpson by bol zatknutý. Na slobodu by sa dostal len v prípade, že by „podpísal nejaké vyhlásenie“.

    Žurnalista dodal, že keď sa v roku 1989 do hotela vrátil, Anna bola stále na recepcii. Keď ju pozdravil, „vykríkla a utiekla dozadu do kancelárie“.

    Simpson svoj príbeh zverejnil v čase, keď titulné stránky britskej tlače plní aféra okolo predsedu labouristov Jeremyho Corbyna. Bulvárny denník The Sun priniesol nedávno správu, že sa líder opozície Corbyn v 80. rokoch niekoľkokrát stretol s rozviedčikom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Corbyn uviedol, že to bolo nevedomky, pretože ho považoval za československého diplomata. Zároveň poprel, že by mu odovzdal nejaké tajné informácie.

    Britský denník The Daily Telegraph dnes na svojom webe priniesol rozhovor s bývalým šéfom MI6 Richardom Dearlovom. Exriaditeľ tajnej služby v ňom uviedol, že Corbyn „má čo vysvetľovať“ a nielen sa zverejneným odhaleniam vysmievať. Podľa neho je absurdné, že si Corbyn myslel, že hovorí len s diplomatom, a mal sa mu vyhýbať.

    - Reklama -