Ak je toto pravda, musí padnúť premiér. Analytik Naď nielen o bezpečnostných previerkach

    0
    Jaroslav Naď (Autor: Reprofoto, Facebook)
    Naď na svojom facebookovom profile napísal, čo si myslí o odoberaní a udeľovaní bezpečnostných previerok. Uviedol aj niekoľko príkladov, v ktorých sa mu zdá byť odobratie bezpečnostnej previerky až príliš prísne. 
     
    „Napríklad jednému človeku za to, že sa v osemdesiatych rokoch, v minulom režime, údajne stretával s predstaviteľmi cudzej moci (rozumej vojenskými pridelencami USA a Nemecko). Ďalšieho špičkového odborníka niekto obvinil bez akýchkoľvek dôkazov, že berie drogy, a zobrali mu previerku. Ďalší chalan nafúkal 1,03 promile a zobrali mu previerku,“ uvádza Naď. 
     
    Analytik dodáva, že odobratím bezpečnostnej previerky NBÚ môže byť dotyčným zničený celý profesionálny život. Naď sa zaoberá predovšetkým tým, komu bezpečnostná previerka udelená bola, a mieri priamo na úrad vlády a jeho zamestnancov. Menuje napríklad Máriu Troškovú a Viliama Jasaňa, ktorí na ÚV dočasne skončili pre medializované informácie, ktoré ich spájajú s ľuďmi podozrivými z napojenia na taliansku mafiu. 
     
    „Komu ale bola previerka udelená? Napríklad tajomníkovi Bezpečnostnej rady SR Jasaňovi, ktorý sa stýka so závadovou osobou napojenou na zahraničný organizovaný zločin! Napríklad RSDr. Holkovi, bývalému komunistovi, dokonca politrukovi, ktorý spoločne podnikal s Jasaňom aj Troškovou a mal tiež spoločnú firmu s posledným šéfom ŠtB, gen. Lorencom. Čiže styky so závadovými osobami, a dokonca s ľuďmi ŠtB! Všetko zákonné dôvody na neudelenie previerky!“ píše Naď. 
     
    Bezpečnostný analytik poukazuje aj na to, že Mária Trošková ako štátna radkyňa nemala žiadnu bezpečnostnú previerku NBÚ. 
     
    „Osobná asistentka premiéra tejto krajiny, ktorá sa stýkala, a dokonca mala firmu so závadovými osobami z organizovaného zločinu, sa dostala do absolútnej blízkosti predsedu vlády! Bez ohľadu na absurdnosť toho, že nedisponuje na tejto pozícii bezpečnostnou previerkou, sa pýtam, ako to, že prešla skríningovým procesom SIS a PZ, ktorým musí prejsť každý človek v blízkosti premiéra?“ kladie si otázku Naď. 
     
    Podľa analytika došlo celkom určite k zlyhaniu. Uvádza aj to, kto by mal v každom prípade padnúť. „Je jasné, že buď zlyhala SIS a PZ a hlavy musia padnúť, alebo (čo je pravdepodobnejšie) premiéra na bezpečnostnú závadnosť týchto osôb upozornili a premiér to odignoroval a v tom prípade musí padnúť premiér,“ myslí si Jaroslav Naď. 
    Analytik sa v závere pýta, ako vlastne fungujú bezpečnostné previerky a udeľovanie bezpečnostných overení. Prikladá aj vážne varovanie. 
     
    „Dosť bolo srandy priatelia, toto je o bezpečnosti našej krajiny, toto je o ,našich ľuďoch', ktorí sú nedotknuteľní, toto je o fungovaní základných bezpečnostných pilierov a inštitúcií. A systém zlyhal a musíme sa pýtať prečo a žiadať okamžité systémové opatrenia, aby sa to nemohlo opakovať. Padni komu padni!“ vyzýva Naď. 
     
     
    - Reklama -