Putin: Musíme dať 3 bilióny rubľov na rast populácie. Máme rakety, ktoré zasiahnu USA a ktoré Američania nedokážu zastaviť

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin počas výročného prejavu o stave krajiny (Autor: TASR)

    Vladimir Putin poslancom povedal, že najbližších pár rokov bude kľúčových pre ďalší rozvoj Ruskej federácie. Bude záležať na tom, či Rusko dokáže adekvátne zareagovať na technologickú revolúciu.

    Rusko síce čakajú prezidentské voľby, ale nech už sa skončia akokoľvek, podľa Putina musí krajina reagovať na to, ako sa svet vyvíja. Patrí sa dodať, že podľa zahraničných analytikov je jasným víťazom prezidentských volieb Putin, pričom o jeho víťazstve je rozhodnuté už niekoľko mesiacov pred samotnými voľbami.

    Putin verí, že sa jeho krajina vyvíja správnym smerom. Svedčia o tom aj údaje o priemernej dĺžke života. Zatiaľ čo v roku 2000, keď sa Putin oficiálne ujímal moci, bola priemerná dĺžka života 65 rokov, po osemnástich rokoch vlády Vladimira Putina v Rusku je to 73 rokov. V budúcom desaťročí by malo Rusko vstúpiť do klubu krajín, kde sa ľudia dožívajú veku presahujúceho osemdesiatku. Aspoň tak by si to Putin prial.

    „Musíme vyriešiť jednu z kľúčových úloh pre nadchádzajúce desaťročie – zaistiť dôveryhodný, dlhodobý rast reálnych príjmov našich občanov a za šesť rokov znížiť minimálne na polovicu úroveň chudoby,“ povedal tiež Putin. Jeho slová priniesla agentúra TASS. Sociálne dávky by mali podľa prezidenta dostávať ľudia, ktorí ich naozaj potrebujú. Systém by mal byť adresnejší, než je dnes.

    „V roku 2017 sa počet obyvateľov v produktívnom veku znížil o takmer 1 milión,“ varoval ďalej Putin s tým, že tento trend bude pokračovať aj v ďalších rokoch, takže v Rusku budú chýbať pracovné sily. To môže ohroziť ďalší ekonomický rast krajiny. Ak s tým chce Rusko niečo urobiť, musí v najbližších rokoch investovať do prorodinných opatrení asi 3,4 bilióna rubľov, čo je v prepočte približne 60 miliárd dolárov.

    Súčasne treba starším ruským občanom vytvoriť také podmienky na život, aby bolo jasné, že si spoločnosť váži, čo ako ekonomicky aktívni občania v minulosti pre Rusko urobili. Ľudia, ktorí sú ekonomicky aktívni teraz alebo ich ekonomicky aktívny vek čaká v dohľadnom čase, by si mohli nájsť prácu napríklad vďaka obnove miest po celom Rusku, a to aj na riedko osídlenom Ďalekom východe. Tu vraj budú musieť značne priložiť ruku k dielu regionálne samosprávy.

    Zdroj: Facebook/TASS

    Putin sa však vo svojom prejave o stave Ruskej federácie nevenoval len otázkam domácej politiky. Vyslal tiež odkaz do zahraničia. Odkaz tak trochu mrazivý. To si všímajú zahraničné médiá. Server britského denníka The Guardian napísal, že Rusko podľa Putina disponuje novými jadrovými zbraňami, ktoré sú schopné prekonať systém obrany využívaný Spojenými štátmi. Ide údajne o nový typ strategických jadrových zbraní.

    Ak nimi Rusko skutočne disponuje, denník sa obáva, že svetu hrozia nové preteky v zbrojení.

    Putin dal vo svojom prejave najavo, že ak Západ doteraz Rusku nenačúval, tak teraz už mu bude musieť načúvať.

    - Reklama -