Prvé napätie v opozícii súvisiace s predčasnými voľbami! S dohodou Sulíka sme nikdy nesúhlasili, hoci tam je meno našej strany, ohradzuje sa Sme rodina

    0
    Richar Sulík a Boris Kollár (Autor: TASR)

    Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič v utorok vyhlásil, že po dvadsiatich rokoch dozrel čas na nové SDK a preto chce rokovať  s opozičnými parlamentnými aj mimoparlamentnými stranami o spoločnom postupe v predčasných parlamentných voľbách.

    „My chceme spájať. Tak, ako sme podali pomocnú ruku našim partnerom v predošlých voľbách – hnutiu NOVA a hnutiu Zmena zdola – a spoločne dnes fungujeme a držíme spolu, tak chceme týmto spôsobom a v tejto chvíli, keď ľudia od nás očakávajú zodpovednosť, podať pomocnú ruku všetkým demokratickým parlamentným aj neparlamentným opozičným silám, aby sme sa spojili a aby sme nedovolili, aby prepadnutie stoviek tisíc hlasov spôsobilo, že nám tu znovu bude vládnuť mafia, ako je to dnes,” vyhlásil Matovič.

    Matovič má ambíciu osloviť aj mimoparlamentné strany KDH a SMK, ktoré v predošlých voľbách ostali pod hranicou zvoliteľnosti, a tiež Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia. Viac TU.

    Sulík navrhuje povolebnú spoluprácu

    Najsilnejšia opozičná strana SaS však avizuje, že pôjde do volieb samostatne, či už budú predčasné, alebo riadne. Všetkým demokratickým parlamentným a mimoparlamentným stranám však navrhuje dohodu o povolebnej spolupráci. Strany by sa v nej mali zaviazať, že nebudú spolupracovať so Smerom-SD a kotlebovcami, a že nebudú tolerovať korupciu.

    Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka ide zatiaľ iba o návrh, pričom chce rokovať s OĽaNO, Sme rodina, KDH, SMK, Progresívnym Slovenskom, Spolu – občianskou demokraciou a niekoľkými ďalšími stranami.

    Strany, ktoré dohodu podpíšu, by mali deklarovať niekoľko bodov. Napríklad by sa mali zaviazať aj k tomu, že premiéra nominuje najsilnejší z podpísaných subjektov a predvolebnú a volebnú kampaň by podľa dohody mali financovať transparentne, pričom by mali používať iba legálne vykázané financie. Viac sa dočítate TU.

    Krajniak: S dohodou Sulíka sme nikdy nesúhlasili, hoci tam je meno našej strany

    Richard Sulík na sociálnej sieti Facebook zverejnil fotku dohody demokratickej parlamentnej i mimoparlamentnej opozície, kde je uvedené aj hnutie Borisa Kollára. Sme rodina však takúto dohodu odmieta.

    „Je tam meno našej strany, ako keby sme s tým súhlasili, ale my sme s tým nesúhlasili. Neviem si predstaviť, že by sme teraz podpisovali dohodu napríklad s Progresívnym Slovenskom. My máme úplne iný program, takže žiadnu takúto dohodu podpisovať nebudeme,“ povedal pre PL Milan Krajniak.

    Podpredseda hnutia Sme rodina takúto dohodu vylúčil aj na Facebooku. „Týmto reagujem na dezinformácie, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. Súhlasíme s tým, aby bola dôsledne vyšetrená vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, rovnako aj všetky kauzy, o ktorých Ján Kuciak písal. Máme však úplne iný program v oblasti ochrany rodiny (Istanbulský dohovor) alebo v oblasti ochrany Slovenska pred nelegálnou migráciou ako napríklad Progresívne Slovensko. Preto nebudeme podpisovať žiaden predvolebný bianko šek,“ napísal.

    „Sme rodina bude kandidovať vo voľbách samostatne a s vlastným programom, pre ktorý budeme získavať podporu ľudí,“ uzavrel Milan Krajniak.

    - Reklama -