Bizarná situácia. Slovenský premiér Česka Babiš bude Slovensko reprezentovať na summite EÚ. Zažijeme obrovskú hanbu, zastupovať nás bude agent ŠtB, burcuje Štefanec

    0
    Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Nový predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) odcestoval vo štvrtok popoludní, krátko po svojom menovaní prezidentom Andrejom Kiskom, na summit Európskej rady (ER) v Bruseli.

    Pellegrini sa zúčastnil iba na prvej časti dvojdňového summitu. V úvode schôdze si premiéri a prezidenti členských štátov pripomenuli druhé výročie samovražedných útokov v Bruseli. Predseda vlády SR zároveň informoval zástupcov jednotlivých krajín o aktuálnej politickej situácii na Slovensku a vysvetlil, prečo prišlo k zmenám na úrovni vlády. Pripomenul tiež, že prvoradou úlohou SR bude transparentné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    „Je to najmasovejšie vyšetrovanie v histórii Slovenska. Na tomto prípade robí najviac policajtov od vzniku SR, sú nasadené všetky zložky. Je to komplikovaný prípad a bude veľmi dôležité nájsť páchateľov. Urobíme ale všetko preto, a to je dôležité nielen pre vládu, ale aj pre občanov a pozostalých, aby sme sa dopátrali pravdy,” opísal situáciu premiér.

    Pellegrini: Slovensko nie je žiadnou čiernou dierou v strede Európy

    Pellegrini zároveň uviedol, že by sa chcel v priebehu apríla oficiálne stretnúť s najvyššími lídrami EÚ a záujem má aj o vystúpenie v pléne pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Vo štvrtok sa mu nepodarilo osobne stretnúť s predsedom EP Antoniom Tajanim, pretože ten po prednesení svojej správy na úvod summitu opustil rokovaciu sálu.

    „Mojím prvotným záujmom je, a informoval som o tom aj ministerstvo zahraničných vecí, aby po veľkonočných sviatkoch začali okamžite pripravovať moju cestu do Bruselu, kde by som chcel absolvovať bilaterálne rokovania s Jeanom-Claudom Junckerom, Donaldom Tuskom a následne aj s Antoniom Tajanim, ktorého chcem osobne požiadať, aby mi umožnil vystúpiť na rokovaní Európskeho parlamentu vtedy, keď to europarlament uzná za vhodné,” dodal Pellegrini.

    Vo večerných hodinách sa Pellegrini vrátil lietadlom na Slovensko. Priznal, že jeho prioritou bude vysvetľovať európskym partnerom, že po vražde Jána Kuciaka nie sme žiadnou čiernou dierou. „Bude ešte chvíľu trvať, kým vysvetlím a dokážem kolegom z európskych krajín, že Slovensko nie je žiadnou čiernou dierou v strede Európy, ale že je to jedna úspešná krajina, ktorá má svoje dobré postavenie v stredoeurópskom regióne. Mal som tú česť spoznať mnohých premiérov a prezidentov EÚ a hovoril som aj s prezidentom Junckerom,“ povedal, pričom vysvetlil aj špekulácie, aký biely predmet mu vypadol z vrecka saka počas pondelkovej tlačovky. Viac TU.

    Zastúpi nás Babiš

    Dnes sa bude v Národnej rade SR hlasovať o novej vláde a schválení programového vyhlásenia, z toho dôvodu bude Slovensko v Bruseli zastupovať český premiér v demisii Andrej Babiš.

    Bolo potvrdené, že pán predseda vlády Babiš prijal našu požiadavku, aby nás zastúpil na zvyšku programu zajtrajšieho summitu, a zároveň na zasadnutí euroskupiny bude SR reprezentovať pán kancelár Kurz z Rakúska,” priblížil premiér s tým, že témou piatkových rokovaní by mal byť aj brexit. V tejto súvislosti uviedol, že sa podarilo vyrokovať garantovanie práv občanov členských štátov EÚ v Británii až do 31. decembra 2020.

    Štefanec: Slovensko zažije obrovskú hanbu

    Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca zažije Slovensko obrovskú hanbu tým, že nás bude na summite EÚ zastupovať Babiš. „Slovensko zažije obrovskú hanbu. Na summite Európskej únie nás bude zastupovať agent ŠtB, ktorý nemá poriadny mandát ani vo vlastnej krajine. Nie je to vina občanov Slovenska, ale Smeru a jeho spojencov, ktorí nás po 10 rokoch vlády dostali do takejto situácie,“ napísal na sociálnej sieti Facebook Štefanec.

    Zdroj: Facebook / Ivan Štefanec

    „Chaotická situácia je výstižnou charakteristikou toho, kam Slovensko doviedla po desiatich rokoch vlády strana Smer-SD. Peter Pellegrini a všetci poslanci, ktorí podporujú vládnu koalíciu, by urobili najlepšie, keby umožnili predčasné voľby a nechali tak občanov slobodne rozhodnúť, kto bude riadiť a reprezentovať Slovensko,“ dodal pre Európske noviny europoslanec.

    Nie je to však prvý prípad vzájomného zastupovania na vrcholnom stretnutí lídrov EÚ. Robert Fico v marci 2017 zastúpil bývalého predsedu českej vlády, ktorý dvojdňový summit nedokončil pre snem ČSSD v Brne. Fico vtedy zastúpil Sobotku rovnako v druhý, neformálny deň summitu, keď sa už neprijímajú žiadne závery.

    - Reklama -