Sýria? Slabý odvar. Valí sa na nás ešte brutálnejšia migračná kríza. Vyvolaná tým, čo si vôbec nevšímame

    0
    Africkí utečenci a migranti čakajú na záchranu (Autor: TASR)

    Hoci západoeurópski politici upokojujú svojich voličov a tvrdia, že čo sa týka migračnej krízy, máme to najhoršie za sebou, experti zastávajú iný názor. Nedávno redakcia servera Parlamentné listy publikovala analýzu amerického think tanku Pew Research Center, ktorý na základe dát Eurostatu a vlastného prieskumu priamo na africkom kontinente dospel k záveru, že v najbližších rokoch zasiahne Európu ďalšia migračná vlna.

    Túto tézu teraz potvrdil aj šéf Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley, ktorý očakáva ďalšiu migračnú krízu v dôsledku premiestnenia členov Islamského štátu z Blízkeho východu do Afriky. „Väčšina bojovníkov ISIS po svojom odchode zo Sýrie zakotvila v oblasti sahelu, ktorá sa rozprestiera na južnom okraji Sahary. Teraz začali spolupracovať s organizáciami al-Káida, aš-Šabáb a Boko Haram, aby ovládli tamojší región,“ uviedol Beasley v rozhovore pre agentúru AP.

    Beasley odkázal európskym politikom, že pravdepodobné rozdúchanie násilia v tejto časti Afriky povedie k rozpútaniu ešte závažnejšej migračnej krízy, ako bola tá, ktorá vznikla v Sýrii. „Hovoríme tu o oblasti, kde žije pol miliardy ľudí. V porovnaní s touto migračnou krízou bola tá sýrska len slabý odvar. Už dnes nie je táto oblasť veľmi stabilná, a ak sa tu podarí zakoreniť islamistom z Blízkeho východu, čaká nás neradostná budúcnosť.“

    Miestni obyvatelia budú podľa Beasleyho náchylní vstúpiť do radov islamistických organizácií. „Veľa žien vám povie, že ich manžel sa k ISIS alebo k al-Káide pripojiť nechcel, ale vzhľadom na nedostatok jedla a chudobu nebola iná možnosť,“ konštatoval Beasley s tým, že zabrániť tomu môže Svetový potravinový program, ktorého hlavným cieľom je zaistiť stabilitu, hospodársky rast a udržateľný rozvoj v postihnutých regiónoch.

    Hlavným problémom sahelu, ktorý zahŕňa krajiny ako Burkina Faso, Čad, Niger, Mali a Mauritánia, je, že oblasť ohrozuje sucho, povodne a čelí nedostatku potravín. Ako uvádza americký denník The Washington Times, ďalšiu hrozbu pre tamojších obyvateľov a vlády predstavujú spomínané islamistické organizácie. „Vlani vo februári sa zástupcovia týchto piatich štátov dohodli na vytvorení ozbrojenej skupiny zloženej z 5 000 mužov, ktorej cieľom bude boj proti islamistom.“

    - Reklama -