Kotlebovec Uhrík: Situácia po voľbách môže byť taká, že bez ĽSNS nebude možné zostaviť vládu

    0
    Milan Uhrík (Autor: TASR)

    Za vyslovenie dôvery novej vlády Petra Pellegriniho hlasovalo v pondelok 81 poslancov NR SR. Poslanci ĽSNS hlasovali proti. Očakávali ste predčasné voľby?

    Chceli sme predčasné voľby, ale neočakávali sme ich. Predčasné voľby by však boli najférovejšie a jediné správne riešenie tejto komplikovanej spoločenskej situácie, pretože zloženie koalície už nezodpovedá tomu, čo si zvolili voliči v roku 2016. Chceli sme predčasné voľby, ale na druhej strane poznáme slovenskú realitu a teda sme predpokladali, že nebudú, lebo to, čo spája vládne strany, sú peniaze. Nie sú to žiadne hodnoty, programové vyhlásenie či nejaká ideológia. Sú to peniaze na jednotlivých vládnych rezortoch a preto sme boli presvedčení, že pokiaľ budú v hre peniaze a rozhodovanie o eurofondoch, tak sa vláda nerozpadne a budú sa držať zubami-nechtami.

    Poslanec Ľuboš Blaha však pre PL.sk hovoril, že koalíciu držia pokope spoločné hodnoty, lebo na jednej strane je vláda, ktorá je proeurópska, ktorá má silný sociálny rozmer a ktorá dokáže garantovať isté civilizačné hodnoty, a na druhej strane opozícia krajne pravicových strán, ktorá nepredstavuje alternatívu. O tom, že opozícia nie je alternatívou, lebo by priniesla na Slovensko chaos, hovoria opakovane aj vládni predstavitelia.

    Z nášho pohľadu je smiešny argument, že koalíciu spájajú nejaké hodnoty. Minimálne Most-Híd sa ukázal, že je stranou, ktorá nemá žiadne zásady, program či charakter, lebo už dvakrát zradil svojich voličov. Prvýkrát, keď mali po Slovensku pred voľbami bilbordy, či si ľudia vedia predstaviť vládu bez Smeru, pretože Most-Híd si takú vládu vie predstaviť a krátko po voľbách boli spolu so Smerom v koalícii. To bola prvá zrada a druhá zrada bola, keď Béla Bugár vyhlasoval, že chce predčasné voľby a že má na to aj mandát od republikovej rady, pričom následne sa rozhodol uprednostniť súčasnú koalíciu. Pre nich je predsa len istý vrabec v hrsti ako holub na streche.

    Čo sa týka argumentu, že opozícia nie je alternatíva, tak je pravdou, že momentálne opozičné strany, najmä SaS a OĽaNO, určite nepredstavujú alternatívu voči súčasnej moci. Práve naopak. My si myslíme, že keby sa tieto dve strany podieľali na vládnutí, tak by ešte viac rozvrátili Slovensko a úplne predali západným korporáciám. Zo Slovenska by tým pádom neostalo prakticky nič. Jediné východisko sú predčasné voľby, nech ľudia opäť rozdajú karty, pričom my sme presvedčení, že by sme si polepšili a že by sme získali možnosť ovplyvňovať reálne dianie na Slovensku.

    Myslíte si, že by ste skončili vo vláde?

    Ťažko povedať. Záviselo by to od výsledku volieb, ale určite by sme získali viac poslancov v NR SR a tým by aj váha nášho hlasu a vplyvu na verejné dianie určite stúpla.

    Do koalície s vami však nikto nechce ísť. Vyhraňujú sa voči vám všetky parlamentné strany a aj mimoparlamentné, ktorých percentá sa v prieskumoch pohybujú okolo päť percent.

    To sú reči, ktoré rozprávajú teraz pred voľbami a je to ich vizitka ako si chcú nahnať voličov. Samozrejme, aj my máme výhrady voči mnohým politickým stranám, ale uvedomujeme si realitu, ktorá nastane po voľbách, že budú rozdané karty tak, že iná možnosť nebude, tak budeme musieť aj my rozmýšľať, či ísť do koalície, alebo ostať v opozícii. Situácia po voľbách môže byť taká, že bez ĽSNS nebude možné zostaviť vládu.

    Voči ĽSNS sa okrem politikov z parlamentu vyhraňuje aj prezident Andrej Kiska. V nedeľu zrušil účasť na koncerte pri spomienke na Sviečkovú manifestáciu, pretože Konferencia biskupov Slovenska vás pozvala tiež. Dokonca podobné gesto spravili aj niektorí politici, napríklad Martin Poliačik. Čo si o tom myslíte?

    Odmietnutie prezidenta prísť na spomínaný koncert je jeho vizitka, pretože celá spomienková slávnosť bola zameraná proti totalitným režimom, extrémizmu, fašizmu, nacizmu a komunizmu. To, že odmietol prísť, svedčí o tom, že jeho reči o porozumení a tolerancii sú prázdne reči, lebo on sám nie je ochotný tolerovať nikoho iného okrem ľudí zo svojho názorového spektra. Dokonca nie je ochotný tolerovať ani legitímne zvolených poslancov Národnej rady SR, čiže tým sa veľmi pekne vyfarbil, ako to s tou toleranciou myslí.

    Na druhej strane musím povedať, že na koncerte pri spomienke na Sviečkovú manifestáciu ani prezident, ani politici, ktorí odmietli prísť, vôbec nechýbali. Bol to pekný koncert, pričom tam boli spomínané konzervatívne hodnoty a tak by sa tam liberáli vôbec nehodili.

    Hlavný argument však je, že koncert bol proti extrémizmu a vy symbolizujete svojimi výrokmi a hodnotami práve extrémizmus a fašizmus. Konkrétne, obhajujete Jozefa Tisa a slovenský štát.

    Ctíme si prvú slovenskú štátnosť z národného pohľadu tým, že to bol prvý samostatný štátny útvar Slovákov. To však neznamená, že sa hlásime k fašizmu alebo k nacizmu. Je to podobné ako tí, ktorí teraz schvaľujú demokraciu, by boli automaticky niekým obvinení, že schvaľovali aj tisíce popráv, ktoré sa udiali počas revolúcie, ktoré sa udiali počas nej, keď nastupovala demokracia. To sa nedá spájať. My si vážime iba istú časť histórie z istého pohľadu, ale to neznamená, že schvaľujeme všetko negatívne, čo sa v tom čase dialo. Ak to liberálni politici nechcú pochopiť, tak to svedčí o ich schopnosti vnímať s porozumením.

    Mariana Kotlebu a niektorých členov vašej strany však trestne stíhajú, napríklad aj z trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

    Ak je niekto trestne stíhaný, tak to hneď neznamená, že je vinný. Trestne stíhaní boli aj ľudia, ktorí sa podieľali na revolúcii v roku 1989. Je to prirodzená vlastnosť každého politického systému, že keď je skorumpovaný a prehnitý, tak sa snaží silou-mocou potláčať odporovateľov, ktorí ho chcú zmeniť k lepšiemu. Je teda prirodzené, že sú proti nám perzekúcie, hoci rešpektujeme demokraciu a aj názory iných demokratických strán, pričom sme ochotní hlasovať aj za ich návrhy v parlamente. Politický extrémizmus nie je ani tak z našej strany ako skôr zo strany súčasného systému, ktorý bráni svoju skostnatenosť a prehnitosť.

    Spomínate, že hlasujete za návrhy aj iných politických strán. Často hlasujete za koaličné návrhy. Igor Matovič pred pár týždňami počas toho, keď sa rozhodovalo o budúcnosti vlády, hovoril, že Marian Kotleba rokoval práve s Robertom Ficom, aby ste ich prípadne podporili, ak odíde Most-Híd z vlády. Vy ste to dementovali a aj úrad vlády. Nie je to však tak, že bez vetra sa ani lístok nepohne?

    V tomto prípade bol vietor iba v Matovičovej hlave, pretože my sme sa s Ficom a ani s inými predstaviteľmi Smeru nestretli, aby sme rokovali o možnej podpore. Je to absolútny nezmysel. Keď sme nastúpili do parlamentu, tak všetci hovorili o Matovičovi, že nie je v poriadku, mysleli sme si, že sú to iba reči, ale po dvoch rokoch v parlamente to môžeme potvrdiť. Matovič si polovicu tlačoviek vymýšľa a zakladá ich na neopodstatnených obvineniach, pričom to bulvárne médiá preberajú a prezentujú ako fakt, ale keď sa ukáže, že to tak nebolo, už o tom nenapíšu. Na takýchto škandalóznych správach, ktoré sú vo väčšine prípadov výmysly, Matovič funguje.

    My sme sa s Robertom Ficom nestretli. V ten deň, keď to Matovič tvrdil, sme boli celý čas v parlamente a písali sme trestné oznámenie, zhodou okolností na Igora Matoviča, za výrok: „Míľnik, ktorý sme dosiahli vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice by, predpokladám, mohol konečne spôsobiť aj návrat k svedomiu pri poslancoch Smeru.”

    Pred pár dňami ste predstavili nové logo ĽSNS. Prečo?

    Mnohí ľudia si rovnoramenný dvojkríž, ktorý sme mali v pôvodnom logu, spájali s fašizmom či nacizmom, pričom to nie je pravda. Vieme to aj historicky vydokladovať, ale, žiaľ, nemáme takú mediálnu silu, aby sme o tom presvedčili všetkých ľudí na Slovensku. Rovnoramenný dvojkríž sme teda nahradili cyrilo-metodským dvojkrížom, aký je aj v znaku Slovenskej republiky.

    Myslíte si, že to pomôže a už vás nebudú spájať s fašizmom?

    Spravili sme to ako gesto, aby sme neboli spájaní s negatívnymi javmi z histórie. To ale neznamená, že sme zanevreli na našu slovenskú históriu a štátnosť. Ak naše vyhranenie sa voči fašizmu týmto gestom nebude niekto tolerovať a napriek tomu nás bude spájať s týmito -izmami, tak to svedčí o tom, že je jedno, čo spravíme, stále nás budú škatuľkovať.

    Ak sa ešte vrátime k súčasnej politickej situácii na Slovensku, tak očakávate, že vydrží súčasná koalícia zvyšné dva roky?

    Myslím si, že áno, aj keď je to ťažké predpovedať, lebo v prípade, ak Brusel pozastaví eurofondy pre Slovensko z dôvodu rozkrádania, tak to lepidlo, ktoré spája súčasné vládne strany, by sa veľmi rýchlo roztopilo. Ak sa toto nestane, tak si myslím, že súčasná koalícia dovládne. Samozrejme to bude pre Slovensko zlá správa a, bohužiaľ, ani protestujúci ľudia na námestiach nedosiahnu nič, lebo sa vymenili iba dievčatá v bordeli, ako povedal Fico, ale bodrel pokračuje ďalej.

    Čo by ste chceli ešte presadiť, ak ešte vydrží vláda až do riadnych volieb v roku 2020?

    Máme asi dvadsať návrhov zákonov, ktoré by sme chceli presadiť a ktoré máme rozpracované. Chceli by sme ich postupne predstavovať ľuďom na Slovensku, aby videli, akým hodnotovým smerom sa uberáme a že nie sme žiadni extrémisti, ale že chceme presadiť iba spravodlivý štát. Zároveň chceme ukázať ľuďom, že tu je ešte nádej na pozitívnu zmenu.

    - Reklama -