Grendel: Za vrece zemiakov sa ide do väzenia, ale za dva milióny do Smotánky

    0
    Policajný prezident Tibor Gašpar počas policajnej razii (Autor: TASR)

    Skutočný stav slovenskej polície je značne odlišný od obrazu, aký roky vykresľujú vedenie ministerstva vnútra a Policajného zboru. S takýmto konštatovaním prišla Nadácia Zastavme korupciu a týždenník Trend na základe podrobných rozhovorov so 16 policajnými vyšetrovateľmi. 

    Najvážnejšími zisteniami sú podľa riaditeľa nadácie Pavla Sibylu falšovanie policajných štatistík kriminality a objasnenosti trestných činov. Tiež nútené odchody policajtov do civilu ako dôsledok svojvoľných výmen zo strany politických nominantov, ktorí sa do najvyšších funkcií v Policajnom zbore dostanú po každých parlamentných voľbách. 

    Manipulácia štatistík?

    „Jednou z najzásadnejších a pre nás šokujúcich zistení bolo, že štatistiky kriminality a objasnenosti kriminálnych činov sa manipulujú a skresľujú, a to tým spôsobom, že sa upraví klasifikácia trestného činu podľa toho, či je šanca odhaliť páchateľa, alebo nie je. Keď je šanca odhaliť toho páchateľa, tak sa to klasifikuje ako vážnejší trestný čin alebo priestupok, a keď tá šanca nie je, tak sa to klasifikuje nižšie,“ opísal údajné praktiky v polícii Sibyla.

    Polícia sa ohradila voči správe Nadácie Zastavme korupciu. Oddelenie komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR označilo zistenia za nepravdivé, zavádzajúce a za účelový útok. „Je to výmysel a zavádzanie verejnosti v snahe poškodiť pozitívne výsledky a činnosť Policajného zboru. Tieto útoky sa stupňujú v kontexte snáh odvolať prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara,“ reagovalo na správu. Viac sme o tom písali TU.

    Grendel: Za vrece zemiakov sa ide do väzenia, ale za dva milióny do Smotánky

    Podľa tieňového ministra vnútra za OĽaNO Gábora Grendela nie je táto správa o stave polície, ktorá vyplýva zo svedectiev bývalých policajtov, že na NAKA sa manipulujú vyšetrovania v prospech niektorých ľudí, „nič nové pod slnkom“.

    „Policajný prezident sa bráni štatistikami. Je to účelová obrana, samozrejme. Áno, je menej vrážd ako v roku 1997. Super. Ale to nemá nič spoločné s dôveryhodnosťou polície. Tú kazia prípady najväčších rýb, nad ktorými tu roky drží NAKA ochrannú ruku. To je problém, ktorý ľudia vnímajú ako nespravodlivosť. Že za vrece zemiakov sa ide do väzenia, ale za dva milióny do Smotánky,“ napísal v reakcii na správu Nadácie Zastavme korupciu na sociálnej sieti Facebook Grendel.

    Grendel zároveň skritizoval konanie nového ministra vnútra Tomáša Druckera. „To, že sa takto bráni policajný prezident, je pochopiteľné. Viac ma však vyrušuje, že aj nový minister vnútra nedávno argumentoval podobne. Že skôr, ako rozhodne o osude Tibora Gašpara, chce vidieť štatistiky. Pán minister Drucker, toto nie je o číslach! Ste dosť bystrý na to, aby ste to nevedeli,“ uzavrel poslanec.

    - Reklama -