Kto financuje protesty? Soros to určite nie je. Sú ľudia, ktorým záleží na Slovensku, odkazuje Remišová

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Poslankyne Obyčajných ľudí Veroniky Remišovej sa náš čitateľ pýtal na aktuálnu situáciu, konkrétne na protesty Za slušné Slovensko, ktoré sa konali v desiatkach miest na Slovensku a ktorých sa zúčastnilo desaťtisíce ľudí. Čitateľa zaujímalo, ako funguje financovanie spomínaných protestov a kto to všetko platí.

    „No, Soros to určite nie je,“ odpovedala najskôr s humorom poslankyňa.

    Sú ľudia, ktorým záleží na Slovensku

    Remišová zároveň vysvetlila aj jednotlivé položky, o ktoré sa čitateľ zaujímal. „Zhromaždenia boli na námestiach, prenajímať si ich na takéto akcie netreba. Transparenty si ľudia robili sami, odznaky dal na začiatku vyrobiť zamestnávateľ zavraždeného novinára, plus svoje robili aj nejakí dobrovoľníci. Občerstvenie ani kávu som na protestoch (aspoň v Bratislave) nikdy nevidela. Na ozvučenie neviem, musíte sa opýtať organizátorov, my s nimi nič nemáme. Ale zrejme sa na to poskladali ľudia alebo to niekto doviezol zadarmo,“ ozrejmila s tým, že na reklamné plochy sa podľa webovej stránky www.startlab.sk vyzbieralo 36-tisíc eur a ľudia dávali desať- až dvadsaťeurové príspevky.

    „Skrátka sú ľudia, ktorí majú Slovensko radi a záleží im na tom, aby šlo cestou k spravodlivosti a prosperite a sú ochotní pre to niečo urobiť,“ dodala.

    K Ficovi alebo k Dankovi žiadnu nenávisť necítim, hovorí Remišová

    Na Veľkonočnú nedeľu poslal čitateľ PL Remišovej odkaz, aby sa riadila aspoň pár nasledujúcich dní „posolstvom  zmierení a o živote, ktorý je silnejší ako smrť, a o láske, ktorá je silnejšia ako nenávisť, pokračuje neustále na svojej púti dejinami“.

    Veronika Remišová na to reagovala s tým, že sa spomínaným posolstvom skúša riadiť celý život, hoci nie vždy sa jej to darí, ako priznáva. „Ak narážate na politiku, ja k Ficovi alebo k Dankovi žiadnu nenávisť ani necítim, ani neprejavujem. Ale jednoducho, keď vo svojom dome chytíte zlodeja, asi ťažko mu navrhnete, že poďme konštruktívne debatovať, čo by sa dalo na dome vylepšiť.

    Zavreté obchody počas sviatkov?

    Počas Veľkej noci sa veľa diskutovalo o zavretých obchodoch počas sviatkov. Diskusiu vyvolal medzi obyčajnými ľuďmi, ale aj medzi politikmi na sociálnej sieti Facebook predseda SaS Richard Sulík, ktorý v piatok napísal status o zavretých obchodoch počas sviatkov. „Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite! Lebo dnes sú obchody zavreté. Tak rozhodli poslanci, ktorí si myslia, že vedia lepšie ako vy, ako máte žiť. Vo sviatok do obchodu nepôjdete ani tam nemôžete pracovať,“ napísal svoj status na Veľký piatok Sulík s tým, že predavačka má možnosť ísť pracovať inam, ak jej nevyhovuje práca vo sviatok a s príplatkom.

    „Politici, ktorí za tento nezmyselný zákaz hlasovali, vám chceli zakázať nakupovať. Nebudete sa vy len tak pretŕčať po obchodných centrách. Pekne doma budete vo sviatok. My, bojovníci za slobodu jednotlivca vravíme, aby si vo svoj voľný deň každý robil, čo chcel. Kto chce ísť do kostola, nech sa páči, kto chce ostať doma, ako sa ráči. A kto chce ísť do obchodu? Nech si pokojne ide. Kresťania, resp. konzervatívci vravia: Vo sviatok nesmieš nakupovať. Jedno, či si žid, kresťan, ateista, nakupovať nebudeš. Lebo my vieme lepšie, ako ty máš žiť,“ dodal europoslanec s tým, keď bude jeho strana vo vláde, tak zatváranie obchodov počas sviatkov zrušia, pretože sloboda je podľa neho najkrajšia vec. Viac sme o tom písali TU.

    Čitateľa Parlamentných Listov preto na Veľkonočný pondelok zaujímal názor líderky OĽaNO Veroniky Remišovej, či súhlasí s nonstop otváracími hodinami, ako navrhuje SaS. „SaS hovorí, myslím o zrušení zákazu predaja cez sviatky, nie o nonstop otvorených obchodoch. V každom prípade hnutie OĽaNO je za to, aby boli sviatky sviatkami a ľudia sa venovali rodine, nie obchodom,“ reagovala poslankyňa.

    Remišovej odchod z Facebooku

    Po tom, čo vypukol škandál s únikom dát zo sociálnej siete Facebook, sa Remišová na svojom profile vyjadrila, že nad zrušením osobného účtu rozmýšľala už dlhšie. „Najnovšie odhalenia o zhromažďovaní obrovského množstva osobných údajov z FB a ich využívanie vo volebných kampaniach či na diskreditáciu oponentov je pre mňa poslednou kvapkou. Služby takýchto špecializovaných firiem sú strašne drahé a môžu si ich dovoliť iba strany s veľkými peniazmi, často získanými korupciou či ´vlastnou hlavou´. Ďakujem vám všetkým za povzbudenie a milé slová, môj osobný profil bude oddnes neaktívny,“ uviedla pred dvomi týždňami Remišová. Viac sme o tom písali TU.

    Nakoniec si však svoj odchod z Facebooku poslankyňa rozmyslela, keď sa jej na to pýtal čitateľ s prezývkou Jarry a či to malo súvis s aférou zneužívania dát zo strany sociálnej siete. „Áno, mala to byť reakcia na škandál s únikom dát z Facebooku, nakoniec som ho však nezrušila, pretože som to mala previazané s Twitterom, Instagramom a ďalšími aplikáciami,“ ozrejmila poslankyňa Obyčajných ľudí.

    Skripaľ a podobnosť s Litvinenkom

    Veronika Remišová je zároveň aj tieňovou ministerkou zahraničných vecí za OĽaNO, preto otázky čitateľov smerovali aj na citlivú kauzu Skripaľ. Zatiaľ čo sa 19 krajín Európskej únie  rozhodlo vypovedať ruských diplomatov, Slovensko povolalo svojho veľvyslanca z Ruska domov na konzultácie. Podľa Miroslava Lajčáka ide o vážny diplomatický akt, ktorý Slovensko za 25 rokov nevyužilo.

    „Za 25 rokov sme ešte nikdy nepovolali nášho veľvyslanca v Moskve na konzultácie domov,“ vysvetlil Lajčák s tým, že takéto opatrenie sa neprijíma na úrovni ministerstva zahraničných vecí, ale na politickej úrovni. Podľa šéfa rezortu zahraničia zatiaľ nie je rozhodnuté, na aký čas opustí veľvyslanec Peter Priputen Moskvu. „To si vyhodnotíme. V tejto chvíli je to na neobmedzený čas,“ zdôraznil. Viac sme o tom písali TU.

    Čitateľ sa Remišovej teda pýtal, ako vníma vyhostenie ruských diplomatov z niektorých európskych krajín a či to nie je za čiarou. „A čo prezumpcia neviny? Veď pokiaľ viem, nie je do dnešného dňa dokázané, že otrava Skripaľových je záležitosťou Rusov. Logicky, prečo by to robili dnes vo Veľkej Británii, keď ho mali dlhodobo v Rusku? Nechce klasicky VB otočiť záujem niekam inam, ako k brexitu?“ pýtal sa čitateľ.

    Remišová pripomenula zavraždenie bývalého ruského agenta KGB Alexandra Litvinenka z roku 2006. „To isté sa dalo povedať aj pri vražde Litvinenka, pri ktorej zase použili rádioaktívnu látku. Jej stopy potom našli aj v lietadle, ktoré letelo na trase Moskva – Londýn a súd označil za vrahov pracovníkov ruskej tajnej služby. Teraz sa rýchlo po otrave zistilo, že bola použitá chemická zbraň, vyvinutá v Rusku, ktorá nebola vyrobená nejako amatérsky, ale bola na vysokej úrovni. Angličania na základe všetkých informácií, ktoré mali, došli k záveru, že za týmto útokom je Rusko,“ uviedla poslankyňa.

    Odvracanie pozornosti od brexitu je podľa nej irelevantné. „Reči o snahe odpútať pozornosť od brexitu, ktoré šíria Rusi, sú úplne mimo. O brexite sa píše v britskej tlači naďalej, a o pár týždňov zrejme upadne prípad Skripaľ do zabudnutia. Brexit bude obyvateľov VB trápiť ešte roky, pretože sa dotýka ich každodenného života, ich ekonomiky,“ uzavrela Veronika Remišová.

    - Reklama -