Ťažké sviatky Richarda Sulíka… Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite, sťažoval sa na Veľkú noc šéf SaS. Takúto lavínu hnevu od ľudí asi nečakal

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Predseda SaS Richard Sulík vyvolal na sociálnej sieti Facebook búrlivú diskusiu po tom, čo v piatok napísal status o zavretých obchodoch počas sviatkov. „Chceli ste si dnes kúpiť teplé rožky? Zabudnite! Lebo dnes sú obchody zavreté. Tak rozhodli poslanci, ktorí si myslia, že vedia lepšie ako vy, ako máte žiť. Vo sviatok do obchodu nepôjdete ani tam nemôžete pracovať,“ začal svoj status na Veľký piatok Sulík.

    Europoslancovi sa nepáčia argumenty, že zatváraním obchodov počas sviatkov sa chráni predavačka či predavač. „Poznám tú prupovídku, že musíme chrániť tú vykorisťovanú predavačku v Tescu. To je, samozrejme, blud. Lebo v čase nedostatku pracovnej sily má predavačka v Tescu možnosť ísť pracovať inam, ak jej nevyhovuje práca vo sviatok a s príplatkom,“ myslí si Sulík.

    Sulík: Sme bojovníci za slobodu

    „Okrem toho je veľmi zaujímavé, že nutne musíme chrániť predavačky, a čašníčky, pumpárky, sestričky, pracovníčky vo všetkých trojzmenných prevádzkach a pod. už chrániť netreba. V skutočnosti však ide o niečo iné. Ide o to, že politici, ktorí za tento nezmyselný zákaz hlasovali, vám chceli zakázať nakupovať. Nebudete sa vy len tak pretŕčať po obchodných centrách. Pekne doma budete vo sviatok,“ dodal.

    Podľa Sulíka je na základe tohto vidieť rozdiel medzi liberálmi a konzervatívcami. „My, bojovníci za slobodu jednotlivca vravíme, aby si vo svoj voľný deň každý robil, čo chcel. Kto chce ísť do kostola, nech sa páči, kto chce ostať doma, ako sa ráči. A kto chce ísť do obchodu? Nech si pokojne ide. Kresťania, resp. konzervatívci vravia: vo sviatok nesmieš nakupovať. Jedno, či si žid, kresťan, ateista, nakupovať nebudeš. Lebo my vieme lepšie, ako ty máš žiť,“ pokračuje predesa SaS s tým, že keď bude jeho strana vo vláde, tak zatváranie obchodov počas sviatkov zrušia, pretože sloboda je podľa neho najkrajšia vec.

    „No a keď už budeme meniť pravidlá pre obchody, zrušíme aj tie likvidačné pokuty za tovar po minimálnej lehote trvanlivosti (pozor, nie za tovar po lehote spotreby, to je niečo iné). Ak má obchod napr. minerálku týždeň po lehote trvanlivosti, hrozí mu pokuta milión eur. Takže túto pokutu zrušíme a namiesto nej zavedieme pravidlo, že kto v obchode nájde čokoľvek po minimálnej lehote trvanlivosti, je to jeho. Jednoducho si to zoberie, pri pokladni ukáže, že to je po lehote a odíde bez platenia. Prajem vám pekné veľkonočné sviatky,“ uzavrel Sulík.

    Manžel by ťukal v kase, aby si vám podobní naplnili chladničky a bruchá, zaznelo

    Jeho status však zaplavili komentáre tisícok ľudí. Konkrétne do dnešného dňa presiahli číslo 13 500.

    Najväčší ohlas získal komentár pána, ktorý píše, že nemá so zavretými obchodmi žiaden problém a pokojne by mohli byť zavreté ešte aj v nedeľu. „Myslím si, že tam tiež pracuje matka či otec. Vás a vašu rodinu by som tam zamestnal za tých podmienok, čo tam tí pracovníci majú. Nemecko a Rakúsko majú otvorené?“ pýtal sa diskutujúci.

    Na to reagoval aj Sulík s tým, že keď má diskutujúci problém s otvorenými obchodmi počas sviatkov, nech ostane doma. „Ja predsa nevravím, že vy musíte ísť vo sviatok nakupovať. Ale prečo bránite mne? Prečo nemôžem ísť konkrétne dnes s mojou osemročnou dcérou pokojne do hračkárstva a niečo jej kúpiť? Inokedy nemám čas a dnes nemám možnosť. Lebo vy s tým problém nemáte.  Super, dík,“ reagoval Sulík.

    Ďalšia diskutujúca na Sulíkov status reagovala slovami: „Chvalabohu, pán Sulík, že ste o tom nerozhodli vy. Za chvíľu odchádzame s rodinou na výlet. Vďaka vášmu názoru by sme za normálnych okolností sedeli so synom doma a manžel by ťukal v kase do 22. h, aby si vám podobní naplnili chladničky a bruchá o jeden deň v roku naviac. A nie, každý nemá voľbu zmeny zamestnania. Trošku empatie by nezaškodilo.“

    Komentujúca, ktorá žije v Dánsku, pripomenula Sulíkovi, že tam je všetko zavreté už na Zelený štvrtok. „Blbosť! Žijeme v Dánsku, kde bolo všetko zavreté už vo štvrtok. Je Veľká noc od štvrtka do pondelka. Všetko je pozatvárané a nikomu to neprekáža. Ani moslimom, ani neveriacim, ani iným náboženstvám či kultúram. Práve naopak, každý je rád, že sa môže venovať rodine alebo svojim záľubám. Je to pre vás problém nakúpiť si o deň skôr? Vy ste v tom obchode za kasou cez sviatky nestáli!“ napísala v komentári jedna pani.

    Sulík: Žiadna predavačka nepracuje, lebo ju k tomu niekto donútil. Vybrala si svoju prácu dobrovoľne

    Takúto odozvu na svoj status nečakal zrejme ani samotný Richard Sulík, ktorý v nedeľu napísal ďalší status, v ktorom podrobnejšie obhajuje svoju myšlienku, aby neboli obchody zatvorené počas sviatkov. „Dvanásťtisíc komentárov pre zavreté obchody. Samozrejme, nie všetky som čítal, ale v tých pár stovkách, ktoré som prečítal, sa opakovali najmä tieto tri dôvody pre zavretie obchodov vo sviatok: 1. musíme chrániť predavačky, 2. ľudia pôjdu do prírody, 3. dá sa nakúpiť aj deň pred. I keď tých pár dní v roku zavreté obchody rozhodne nie sú najväčší problém, považujem túto diskusiu za dôležitú pre našu spoločnosť. Ide o to, či ľudia sú schopní o sebe rozhodovať sami, alebo či im má štát diktovať, kedy musia robiť a kedy musia oddychovať,“ obhajuje svoj status Sulík.

    „Nevravím, že obchody musia vo sviatok byť otvorené. Nevravím ani to, že predavačky musia vo sviatok robiť. Vravím, že štát nech sa do toho nemieša. Ľudia si najlepšie vyberú, či chcú byť v prírode, v kine, alebo v obchode,“ dodal.

    Sulík sa zároveň dotkol aj troch spomínaných dôvodov, ktoré sa opakovali v komentároch. „Po prvé, určite sa nájdu aj také predavačky, ktoré sú rady, že nemusia vo sviatok ísť do roboty. Ale tiež by sa našli aj čašníčky, pumpárky, kuchárky, recepčné, uvádzačky v kinách a iné. Tie si nezaslúžia voľno vo sviatok? A naopak, nájdu sa aj také predavačky, ktoré práve vo sviatok pracovať chcú, lebo zarobia okrem platu aj príplatok za sviatok. Preto by štát nemal diktovať ľuďom, kedy smú a kedy nesmú pracovať, ale mal by to nechať na nich,“ píše europoslanec.

    „Žiadna predavačka nepracuje, lebo ju k tomu niekto donútil. Ona si svoju prácu vybrala dobrovoľne spomedzi viacerých (i keď možno zlých) možností. Ak jej práca vo sviatok alebo v nedeľu významne prekáža, môže ísť pracovať inam. Obzvlášť v súčasnosti to naozaj nie je veľký problém. To, samozrejme, neznamená, že každá jedna predavačka ihneď nájde náhradnú robotu, to však nie je dôvod obmedzovať päť miliónov ľudí.“

    Druhý dôvod je, že ľudia pôjdu do prírody, ak budú zavreté obchody. Podľa Sulíka však môžu ísť do prírody, aj keď budú otvorené. „Opäť sme totiž pri otázke, či štát má ľuďom diktovať, kedy nesmú nakupovať. Ak áno, potom automaticky súhlasíme s tým, že ľudia nie sú dostatočne svojprávni a nakupovanie vo sviatok im treba zakázať. Ale potom buďme dôslední – ľudia vysedávajú veľa pred telkou. Poďme im zakázať pozerať televíziu viac ako štyri hodiny denne. Poďme zakázať mastné jedlá a sladené nápoje. Zakážme fajčenie, alkohol, hazardné hry, lebo veď ľudí musíme chrániť a oni sami to nevedia. Potom budeme síce žiť zdravo, ale vo svete plnom zákazov a príkazov a štát nám bude diktovať, ako máme žiť,“ dodáva Sulík.

    Europoslanec priznáva, že sa dá nakúpiť aj deň pred sviatkom, keďže existujú mrazničky, chladničky či domáce pekárne. „Ale tak otázka nestojí. Otázka je, prečo to tak musí byť? Prečo musím nakúpiť deň pred sviatkom, ale do kina môžem ísť aj vo sviatok, rovnako do reštaurácie, cukrárne či kaviarne?

    Navyše, Slovensko má sviatkov najviac v Európe (po Luxembursku), veľa z nich máme len my a hranice sú blízko. A tak vo sviatok je na rakúskych hraniciach kolóna áut smerom do Parndorfu. Košičania si odskočia do Maďarska, Skaličania do Hodonína atď. Fakt neviem, čo sme týmto dosiahli,“ uzavrel predseda Slobody a Solidarity.

    Pre mňa je nedeľa o žraní, háji sa europoslanec

    Aj pod týmto druhým Sulíkovým statusom sa rozmohla vášnivá diskusia. Jeden z diskutujúcich pripomínal Sulíkovi, že v Rakúsku a Taliansku je zatvorené každú nedeľu a nikto z toho nerobí vedu. „A to je dôvod zavrieť obchod aj u nás? Lebo sú zavreté v Rakúsku a Taliansku? Ešte raz: nevravím predsa, že obchody musia byť otvorené. Ale aby štát nezakazoval, že môžu byť otvorené,“ reagoval Sulík.

    Ďalšia komentujúca píše, že by jej neprekážalo, keby bolo zatvorené aj v nedeľu: „Nedeľa nie je o žraní.“ Na čo Sulík reagoval s tým, že ju nikto nenúti chodiť v nedeľu nakupovať a nech má pokojne pôst. „ A ak pre vás nedeľa nie je ´o žraní´, tak majte v nedeľu pôst. Budem prvý, kto bude toto vaše právo rozhodovať sama o sebe, obhajovať. Ale nevnucujte váš názor napríklad mne. Pre mňa nedeľa je o žraní. Veľmi rád varím, v nedeľu mám na to čas,“ odpovedal liberál.

    Mohli by ste si to na vlastnej koži vyskúšať, reagujú ľudia

    „Choďte si to najprv vyskúšať a potom to natierať všetkým na plochu. Láskavo nám nemusíte kaziť aspoň tie dva dni voľna, ktoré sme dostali. Mohli by ste si to ísť na vlastnej koži vyskúšať, čo je to pracovať v takom obchode. Vám sa to zo stoličky fakt super komentuje,“ napísala pod Sulíkovým statusom Tatiana, pričom podobné komentáre sa vyskytovali viackrát.

    Europoslanec ju v odpovedi dokonca odkazuje na portál profesia.sk, aby si našla inú prácu. „Nikde som nepísal, že to je ľahká robota. Moja bývalá firma má 40 predajní, sám som si to vyskúšal, čo to je celý deň stáť za pultom a je to, veru, drina. Ale ja predsa nepíšem, že obchody musia byť vo sviatok otvorené, resp. že predavačky MUSIA zo zákona robiť vo sviatok. Píšem, aby sa každý rozhodol sám.“

    „Aj vy ste si vašu prácu vybrali dobrovoľne. Na profesia.sk je pre Revúcu uvedených 290 pracovných ponúk a zrejme aj tam by ste si našli inú prácu, ak by ste chceli. Ale vy zrejme nechcete, lebo po zvážení všetkých pre a proti ste dospeli k záveru, že robiť v Tescu je z daných možností tá najvýhodnejšia,“ uzavrel Richard Sulík.

    - Reklama -