Asad i Moskva opäť obvinení z chemického útoku v Sýrii. Damask to popiera

    0
    Sýrske vládne sily zabezpečujú evakuáciu povstalcov a ich rodín východnej Ghúty. (Autor: TASR)

    Sýrska vláda poprela, že by podnikla chemický útok. Vyhlásila, že militanti z koalície islamistických milícii Džajš al-islám (Armáda islamu) v Dúme sú na pokraji porážky, preto šíria falošné správy.

    Podľa spravodajskej stanice BBC dobrovoľnícka humanitárna organizácia Sýrska civilná ochrana, známa tiež ako Biele prilby, oznámila, že pri útoku zahynulo najmenej 70 ľudí. Podľa BBC sa túto správu nepodarilo nezávisle overiť.

    Aktivisti z proopozičného združenia Ghouta Media Center zas uviedli, že viac ako tisíc ľudí trpí následkami tohto útoku. Podľa nich vrtuľník zhodil barelovú bombu s obsahom chemickej látky sarin.

    Americké ministerstvo zahraničných vecí reagovalo tvrdením, že ak došlo k použitiu chemikálií pri útoku, zodpovedné by za to malo byť Rusko.

    Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že v Dúme zomrelo v dôsledku udusenia sa dymom z konvenčných zbraní použitých vládnymi silami 11 ľudí. Ďalších približne 70 má ťažkosti s dýchaním. Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán nevedel potvrdiť, či boli použité aj chemické zbrane.

    Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) bomba s obsahom chlóru zasiahla nemocnicu v Dúme, pričom zahynulo šesť ľudí. Druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala “zmiešané látky” vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu. Celkovo prišlo o život 35 ľudí, tvrdí SAMS.

    SOHR ešte v sobotu dopoludnia informovalo, že sýrska vláda s podporou Ruska zintenzívňuje letecké a delostrelecké útoky na mesto Dúmá – poslednú izolovanú oblasť, ktorá je na území východnej Ghúty ešte doposiaľ ovládaná opozíciou. Armáda už pred týždňom vyhlásila vo východnej Ghúte víťazstvo nad protivníkmi a svoje úspechy v celej tejto obliehanej oblasti chce zavŕšiť práve v Dúme.

     

    - Reklama -