Rómovia sú diskriminovaní. Nemajú prístup k čistej vode, hygiene a potravinám. Eurokomisári tvrdia, že nás to stavia do zlého svetla

    0
    Sídlo Európskej komisie v Bruseli (Autor: TASR)

    Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, komisárky Marianne Thyssenová, Věra Jourová a Corina Creţuová a komisár Johannes Hahn vydali spoločné vyhlásenie k Medzinárodnému dňu Rómov.

    „Rómovia nielenže čelia predsudkom, diskriminácii a marginalizácii, ale často nemajú dokonca ani prístup k základným potrebám, ako sú čistá voda, hygiena či potraviny. Až 80 % Rómov ohrozuje chudoba. Touto situáciou trpia predovšetkým Rómovia, ale stavia to do zlého svetla aj naše demokratické spoločenstvá,“ uviedli v spoločnom vyhlásení.

     

     

    Zdroj: Twitter / European Commission

    Boj proti diskriminácii Rómov sa vraj v žiadnom prípade nekončí a práve 8. apríl bol ďalšou dobrou príležitosťou nadviazať na doterajšie úspešné úsilie v tejto oblasti. Najviac práce treba odviesť vo vzdelávaní Rómov. V tejto oblasti sme už dosiahli viacero pozitívnych výsledkov, ale podľa eurokomisárov to stále nestačí.

    Veľkú výzvu predstavuje aj zapájanie Rómov do verejnej sféry. „Preto vyzývame členské štáty a našich partnerov zapojených do procesu rozširovania, aby v tomto úsilí nepoľavovali a prijímali konkrétne kroky v oblasti protirómskej diskriminácie a marginalizácie – napríklad aj podporou účasti a zastúpenia Rómov vo verejnej sfére,“ napísal Timmermans s kolegami.

    Rómovia žijú v Európe už vyše 700 rokov, sú najpočetnejšou európskou menšinou a neoddeliteľnou súčasťou európskej kultúry a dedičstva starého kontinentu. A podľa toho by sme k nim vraj mali pristupovať. EÚ národným štátom hodlá pomáhať v ich úsilí integrovať Rómov do spoločnosti, aby 50 alebo viac percent z nich nebolo vystavených riziku chudoby a ďalším problémom.

    Celý text nájdete na webe Romea.cz a TU.

    - Reklama -