Rusko odpovie na paľbu, ak Američania zaútočia… Moskva varovala USA pred následkami akcie v Sýrii

    0
    Ruské stíhačky Su-27 (Autor: TASR)

    Pre televíziu Euronews vyhlásil, že “Rusko varovalo amerických predstaviteľov, verejne aj prostredníctvom príslušných kanálov, ohľadom závažných následkov, ktoré by mohli vzniknúť, ak dôjde k týmto útokom a či budú zámerne alebo inak zranení ruskí občania”.

    Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov v marci varoval, že Rusko odpovie na paľbu, ak USA zaútočia na sýrske vládne zariadenia. Gerasimov pripomenul, že v sýrskych zariadeniach sa nachádzajú aj príslušníci ruskej armády a varoval, že ak budú ohrození, ruské ozbrojené sily podniknú odvetné opatrenia.

    Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že jeho krajina sa spolu s USA a Veľkou Britániou v nadchádzajúcich dňoch rozhodnú, ako budú reagovať na údajný útok chemickými zbraňami v Sýrii. 

    Macron v Paríži uviedol, že cieľom akéhokoľvek útoku budú chemické kapacity sýrskej vlády. Francúzsky prezident podľa svojich slov požaduje “silnú a spoločnú odpoveď” na sobotný útok v sýrskom meste Dúmá.

    S tvrdením, že v meste Dúmá – poslednej bašte povstalcov neďaleko Damasku – došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) informoval dokonca až o vyše 100 mŕtvych. Tieto správy počas víkendu zverejnilo viacero sýrskych proopozičných spravodajských portálov a odvysielala ich aj panarabská televízia al-Džazíra.

    Zo zodpovednosti za útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov – Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán.

    - Reklama -