Utečenci odchádzajú z Európy, vraj je to tu zlé. A platia za to pašerákom

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Utečenci smerujú najmä do Turecka, kde si myslia, že im bude lepšie. „Väčšinou sú to Sýrčania, ktorí majú v rámci azylu alebo doplnkovej ochrany v Nemecku, a teda aj EÚ, platné povolenie na pobyt. Napriek tomu chcú teraz rovnakým spôsobom, ako sa v roku 2015 dostali do Európy, prekročiť európske hranice opačným smerom,“ píše MF Dnes.

    Na internete si ľudia často radia, ako sa týmto opačným smerom vydať, vymieňajú si kontakty na pašerákov a vymýšľajú, ako nelegálne prekročiť hranice. V rámci Schengenu sa totiž môžu pohybovať bez obmedzenia, ale na cestu do Turecka potrebujú vízum.

    „Mám pocit, že som tu stratil tri roky života. V Turecku mám partnerku, ale priviesť ju sem nie je jednoduché,“ hovorí asi 30-ročný Sýrčan, ktorý chce v Turecku začať od nuly. Mladý muž sa sťažuje najmä na to, že sa v Nemecku nedokázal osamostatniť.

    Teraz sa teda chystá do Grécka, odkiaľ sa chce za pomoci pašerákov dostať do Turecka. Ako uvádza MF Dnes, čoraz rušnejšia premávka na grécko-tureckých hraniciach je už verejným tajomstvom. Nemecké úrady však o odchodoch utečencov nevedia, pretože nemajú veľa možností, ako ich monitorovať.

    „Spolkový úrad pre migráciu vie za minulý rok zhruba o 4 000 Sýrčanoch, ktorí sa z Nemecka vytratili nevedno kam,“ uzatvára MF Dnes.

    - Reklama -