FOTO + VIDEO Nepekné privítanie Emmanuela Macrona. Radšej brzdil, pokiaľ ide o Sýriu. Ale o rozdelení migrantov hovoril jasne

    0
    Zastavte vojnu v Sýrii. Ruky preč od Sýrie. Takéto transparenty privítali Emmanuela Macrona v Európskom parlamente (Autor: ReproFoto: YouTube)

    „Nechcem byť súčasťou spiacej generácie,“ vyjadril Macron svoje ambície. A potom spustil o všetkom, čo chce v Únii zmeniť: novej menovej únii, spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany aj novej veľkej iniciatíve EÚ zameranej na integráciu utečencov.

    Namiesto vyhrážok však tentoraz zvolil metódu cukru a ponúkol založenie fondu EÚ, z ktorého by sa podporovali tie krajiny, ktoré budú prijímať utečencov.

    Macron projekt opísal nezameniteľným vyjadrovaním finančníka: „Program poskytne priamu finančnú pomoc tým miestnym autoritám, ktoré sa rozhodnú prijímať a integrovať utečencov.“

    Po pozitívnej motivácii sa však rozčúlil, že debata o prerozdeľovaní utečencov je už „otravná“. Európsky parlament by podľa neho mal začať konať a uzavrieť celú tému ešte pred svojím rozpustením v roku 2019.

    Macron sa zameral aj na politickú situáciu v EÚ. V nej podľa neho vládne „fascinácia neliberalizmom“, ktorá pomaly prechádza „do skrytej občianskej vojny medzi demokratickými a autoritatívnymi silami“. A aby bolo ešte zrejmejšie, koho vníma ako nepriateľa, dodal: „Sebecké záujmy sa dnes niekedy javia dôležitejšie ako to, čo Európu spája.“

    „Autoritárstvo nás dnes prenasleduje všade. Odpoveďou nie je autoritatívna demokracia, ale demokracia s autoritou,“ vysvetľoval europoslancom. Aj keď teraz svet zažíva ťažké časy, on vraj tejto fascinácii autoritárstvu nikdy nepodľahne.

    Pre všetkých týchto „autoritárov“ má vraj Macron jednoduchý odkaz: „Demokracia je lepšia.“

    Potom sa rozhovoril o nebezpečenstve nacionalizmu. Ten je podľa neho „smrtiacou tendenciou“, ktorá „vedie do priepasti“. „V týchto ťažkých časoch je skutočne našou najlepšou šancou európska demokracia,“ povedal pred poslancami francúzsky prezident.

    Následne sa Macron vyjadril k odkazu našich európskych predkov. Bolo by vraj hanebné, keby naša generácia, ktorá nikdy nemusela bojovať, tieto vízie zničila. A dodal, že nechce patriť ku generácii, ktorá svoje šance prespí a zabudne na ideály svojich predkov. Európsky parlament ho odmenil aplauzom. „Ja chcem patriť ku generácii, ktorá európsku suverenitu ubránila,“ zvolal prezident Macron do nadšenia v sále.

    Okrem toho Macron hovoril o novej ekologickej politike spočívajúcej v podpore tých, ktorí sa snažia obmedziť svoju uhlíkovú stopu, a posvietiť by sme si vraj mali aj na veľké technologické koncerny, ktoré podľa Macrona „rozhodne neplatia férový podiel“.

    Celý prejav Emmanuela Macrona pred europoslancami:

    V medzinárodnej politike potom skritizoval Macron Rusko a Donalda Trumpa. Chvíľu sa snažil hájiť aj nedávny spoločný útok USA, Británie a Francúzska na Sýriu, ale veľmi sa o ňom nezmieňoval. Niektorí europoslanci si totiž na protest priniesli transparenty s heslom Ruky preč od Sýrie!

    Keď Macron skončil a dozneli ovácie, vzal si slovo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a nešetril nadšením: „Áno, áno. Súhlasíme. Ja úplne súhlasím s tým, čo tu teraz pán prezident povedal.“ Po ďalšom aplauze ešte nadšene dodal: „Vrátilo sa nám to pravé Francúzsko.“

    Ešte nadšenejší bol komentátor Douglas Herbert v štúdiu francúzskej televízie FRANCE 24: „Keď sa pozriete na extrémnu pravicu a na tých euroskeptikov, kto z nich by zvládol takýto prejav?“

    - Reklama -