Nezamestnanosť na Slovensku by do konca roka mohla klesnúť pod päť percent, myslí si Richter

    0
    Ján Richter (Autor: TASR)

    “Sú na to vytvorené reálne predpoklady. Aktívne opatrenia na trhu práce sú využívané a sú dobre cielené,” skonštatoval vo štvrtok na tlačovej konferencii Richter.

    Upozornil na to, že vo všetkých znevýhodnených kategóriách uchádzačov o zamestnanie sú zaznamenávané pozitívne výsledky. “Vo všetkých znevýhodnených okresoch je rapídny pokles evidovanej nezamestnanosti, čo je ďalší dobrý vývoj,” podotkol minister.

    Ubúda tiež počet ľudí dlhodobo evidovaných na úradoch práce. V marci tohto roka v evidencii úradov práce ubudlo 1989 dlhodobo nezamestnaných ľudí. Medziročne počet týchto ľudí bez práce klesol o 47.000. “Dostali sme sa dlhodobo nezamestnanými na 43 % z celkového počtu evidovaných nezamestnaných. Pred rokom to bolo ďaleko nad 50 %. To znamená, že aj ten pomer k celkovému počtu priaznivo klesá. Na základe našich nástrojov robíme všetko pre to, aby aj tí, ktorí boli dlhodobo evidovaní a majú záujem pracovať, aby prácu našli,” tvrdí Richter.

    Na Slovensku je v súčasnosti 17 okresov s nezamestnanosťou pod 3 %, je však ešte stále 15 okresov s nezamestnanosťou nad 10 %. “Dôležité je ale povedať, že nad 20 % nie je nezamestnanosť v žiadnom okrese,” doplnil Richter. Nezamestnanosť nad 18 % je len v okrese Rimavská Sobota, nezamestnanosť nad 15 % však už nemá žiadny okres.

    “Reálne predpokladám, že tento vývoj bude pokračovať vzhľadom k vývoju a stavu ekonomiky. Dnes sme reálne v situácii, že firmy majú už svoj biznis plán, majú objednávky zazmluvnené a budú mať záujem napĺňať počty zamestnancov, aby tieto záväzky vedeli naplniť,” dodal Richter. Tiež uviedol, že začínajú fungovať aj akčné plány vlády na podporu znevýhodnených okresov. 

    - Reklama -