Dunelo to celú noc. Tereza Spencerová sa ocitla v Sýrii neďaleko paľby

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Analytička Tereza Spencerová sa opäť vydala do Sýrie, aby sa na vlastné oči presvedčila, aká panuje v krajine nálada. Dospela k záveru, že Sýrčania stoja čoraz pevnejšie za svojím prezidentom Baššárom Asadom, lebo sedemročná vojna ich unavuje. Majú plné zuby rakiet, ktoré im lietajú nad hlavami, aj pozemného ostreľovania zo strany rebelov. Asad je im s pomocou Rusov schopný zaistiť pokoj, vďaka čomu môžu v oblastiach ovládaných vládou viesť relatívne normálny život.

    „Americké, britské a francúzske raketové útoky v noci na sobotu sa tu jednoznačne vnímajú ako sýrske víťazstvo vo ,vojne proti Západu‘ – sýrska protivzdušná obrana ich zostrelila azda dve tretiny, čo je v zásade naozaj pozoruhodný výsledok (pozn. red. – americké velenie tvrdí, že na Sýriu dopadlo úspešne 105 rakiet, zostrelená nebola žiadna). Dve nevybuchnuté rakety teraz, mimochodom, dali Sýrčania Rusom na skúmanie.

    Keď k tomu pripočítate, že takmer súčasne bola oslobodená východná Ghúta, posledná veľká džihádistická oblasť pri Damasku, čo značí, že mesto už nebude ostreľované z granátometov a raketami, a teda už v ňom nebudú každý deň umierať ľudia, je nálada o to lepšia. Vyhliadka na pokojnú cestu do školy alebo do práce, teda na život, svoj aj svojich blízkych, je neporovnateľne cennejšia ako možnosť zájsť si do reštaurácie,“ uviedla v rozhovore pre Parlamentné listy.

    A zdá sa, že sýrska vláda pokračuje v oslobodzovaní krajiny. Spencerová sa vraj ocitla v tesnej blízkosti miest, kde sa stále bojuje.

    „Tak to za kopcom, pri Jarmúku, dunelo celú noc a stále duní… K sýrskemu letectvu sa večer po zotmení pridali aj Rusi… Nálety vraj mieria na západný okraj Jarmúku, zatiaľ čo sýrska armáda sa do neho skúša prebiť po zemi od severu… Ja som na tej mapke kdesi tesne pod prvým S v nápise Damascus, čiže asi bližšie, než som odhadovala…“ prezradila analytička.

    Zdroj: Facebook / Tereza Spencerova

    Jarmúk je bývalý utečenecký tábor, ktorý sa neskôr zmenil na mesto, resp. jednu zo štvrtí Damasku, hlavného mesta Sýrie. Povstalci, ktorí v Jarmúku pôsobili, sa podľa Spencerovej jedného rána prebudili a povedali si, že vyhlásia vernosť Islamskému štátu. Povstalci, ktorí neprisahali vernosť Islamskému štátu, sa vraj už vzdali vládnym jednotkám, ale islamisti odmietli zložiť zbrane. Práve na nich tak dopadali bomby, ktoré Spencerová počula. Bomby vraj dopadali asi na 10-tisíc civilistov a zhruba 2 500 teroristov, ktorí sa v oblasti pohybujú. Analytička však nepochybuje, že islamisti jedného dňa zložia zbrane aj tam.

    - Reklama -