Bill Gates vystrašil svet: Miliónom vraj hrozí smrť pre chorobu, ktorú ešte nepoznáme

    0
    Miliardár a biznismen Bill Gates. (Autor: TASR)

    Svet obchádza strašidlo. Strašidlo netušenej katastrofy, ktorú ľudstvo nezažilo desiatky rokov. Bill Gates predniesol na pôde zdravotníckej spoločnosti v štáte Massachusetts prejav, v ktorom varoval, že onedlho môže svet zasiahnuť pandémia. Choroba, ktorá môže usmrtiť až 30 miliónov ľudí, podľa Gatesa vôbec nemusí byť známa. Tým, ako ľudia využívajú ďalšie a ďalšie zdroje planéty, objavujú sa nové a nové patogény.

    Tiež sa však môže stať, že niekto vytvorí smrtiaci vírus priamo v laboratóriu a rozšíri ho medzi ľuďmi. „Ak poviete svetovým vládam, že biologická zbraň takého kalibru je práve vo výrobe, tak by bolo nutné okamžite konať a na hrozbu sa pripraviť. Svet by sa mal v takýchto prípadoch na pandémiu pripraviť skôr ako na vojnu,“ povedal na prednáške Gates. Jeho slová priniesol server Lidovky.cz.

    Celý článok nájdete TU.

    Súčasne však na prednáške upokojoval, že ľudstvo je na podobnú katastrofu takýchto obrovských rozmerov pripravené lepšie ako v minulosti. Má k dispozícii lieky, ktoré môžu ľudstvu poskytnúť prvú pomoc. Vo vývoji sú aj nové antibiotiká, ktoré by mohli ľudstvu pomôcť. Vďaka moderným technológiám sa navyše rýchlo rozšíria informácie o hroziacej pandémii a možno sa ju podarí zaraziť včasnou karanténou.

    „Práve tento týždeň sa objavila nová výskumná štúdia, ktorá sa venuje tomu, ako u človeka zistiť vírusové ochorenie pomocou systému farebných prúžkov, ktoré sa používajú napríklad pri tehotenských testoch,“ povedal Gates.

    - Reklama -