Jarjabek tvrdo o Kiskovi: Nechcem nikoho znevažovať, ale nie je to môj prezident. A potom prehovoril o bratislavskej kaviarni

0
Podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

Strana Smer-SD prichádza opäť so sociálnymi balíčkami pre ľudí. Nie je to spôsob, ako zabrániť prepadu preferencií od volieb 2016?

Vaša otázka smeruje k tomu, že ak Smer spraví hocičo dobre, tak je to buď populizmus, alebo zachraňovanie preferencií. Úplne vynechávate ľudí, ktorým Smer niečo sľúbil v rámci predvolebných sľubov a v rámci plnenia programového vyhlásenia vlády. Tento umelý pohon, ktorý smeruje na Smer, znamená, že čokoľvek by sme dobré spravili, tak sa všetko proti nám zneužíva. Voliči Smeru sú však natoľko vyspelí, že na takéto niečo nenaletia.

Prieskumy však ukazujú, že Smer od volieb, keď získal 28 %, padol na úroveň 20 %. Zároveň by súčasné koaličné strany nezískali väčšinu v parlamente. Opozícia dokonca po smrti Jána Kuciaka hovorí, že Smer sa bojí predčasných volieb, lebo by už nebol vo vláde.

Vychádzajme z reálnej spoločenskej situácie, ktorá na Slovensku je. Bola tu takzvaná kríza. Takzvaná preto, lebo išlo o veľmi čudnú krízu, keď vláda plnila programové vyhlásenie, nebol deň, keď by sa vláda v legislatívnom procese zasekla, dokonca sa nezasekol ani parlament. Kríza býva vtedy, keď prestanú fungovať orgány štátu. Tu sa nič také nestalo a parlament do dnešného dňa prijal všetky návrhy zákonov, ktoré mu prišli z vlády.

Stále sa tu však hovorí o kríze. Podľa môjho názoru je do istej miery aj umelo vytvorená. Sú na to pochopiteľné dôvody ako vražda novinára, ale okrem toho ide o nekorektné zneužívanie tejto vraždy v neprospech Smeru. Následne prišlo k vyjadreniu prezidenta, ktorý hovoril o predčasných voľbách alebo rekonštrukcii vlády. Zásadná rekonštrukcia sa stala a, pochopiteľne, Smer na tom stratil. Smer na tom stratil aj preto, lebo do dnešného dňa nevie presvedčivo komunikovať všetko to dobré, čo sa za jeho vládnutia stalo. To sa musí zmeniť a to je aj v tejto chvíli filozofia Smeru, ktorá bola prijatá na poslednom zasadnutí vedenia strany.

Robert Fico hovoril, že sa mu nepáči, že prezident SR Andrej Kiska využil nepokoj v spoločnosti, ktorý nasledoval po dvojnásobnej vražde, pričom on v tom nevidí čisté úmysly a tiež nevidí čisté úmysly u organizátorov protestov v uliciach. Fico dokonca pred prvými protestmi spomínal pokus o prevrat, či sa pýtal Kisku na stretnutie s Georgeom Sorosom. Súhlasíte s jeho vyjadreniami?

Nebudem komentovať pána prezidenta Kisku, pretože on sa absolútne profiluje ako jeden z opozičných poslancov. Mne to tak vyznieva, ako keby Kiska za dverami počúval opozíciu. Dokonca tancuje na hrane zákona, ako to bolo v prípade vymenovania novej vlády. Ja by som ho však nekomentoval. Mám na neho svoj názor. Je to hlava štátu. Principiálne si hlavu štátu vážim a ctím, a musím sa v tejto chvíli nejakým spôsobom vyrovnať aj s tým, že prezidentom je pán Kiska. Nechcem nikoho znevažovať, ale nie je to môj prezident.

Čo sa týka čistých úmyslov organizátorov protestov, tak tie ja nehodnotím. Zhodou okolností som sa v utorok vrátil zo stredného Slovenska, kde som mal možnosť najviac počuť vetu, aby sme si všetci uvedomili, že Slovensko nie je len Bratislava a že Bratislava nepredstavuje názor Slovenska. Toto som si vypočul ako Bratislavčan a ako názor druhej strany oproti protestom.

Predstavte si však, že by sme začali volať do ulíc našich voličov a našich sympatizantov, aby si to prišli vyrovnať s tými, ktorí sú momentálne v uliciach. Ako by to vyzeralo? Bol by to prejav krajnej nezodpovednosti. Musíme preto tieto veci riešiť v parlamente, hoci aj ostrejšími debatami, aby k takýmto stretom nedochádzalo. Nemôže byť predsa pripravený manuál, že keď príde akýkoľvek nový minister, tak okamžite niekto vystúpi na námestí a spochybní ho. To sa jednoducho nedá, pretože ten, ktorý je na námestí, tak hoci má svoj legitímny názor, tak nepreberá zodpovednosť za vládnutie na ministerstve. Sú to iba jeho pocity, zodpovednosť však nemá. Príde mi to nekorektné, pretože miesto diskusie a argumentov, riešime veci pocitovo.

V konečnom dôsledku ale tlak ulice znamenal demisiu vlády Roberta Fica, odchod Roberta Kaliňáka či napokon aj odchod Tibora Gašpara.

Tlak ulice má určite zmysel ako prejav určitého názoru. Keď však niečo poviete, musíte rátať aj s dialógom. Tento dialóg tu však neexistuje. Nemôžem mať dialóg s ministerkou kultúry v zmysle, že prídem na zasadnutie a poviem, odstúpte, odídem preč, a keď neodstúpi, tak sme sa nedohodli. Takto sa veci neriešia. Dopredu nemôžeme nikoho znevážiť bez toho, aby niečo spravil. Je to nekorektné a takto veci nefungujú.

Pozrime sa na debaty s opozíciou. Už nejde o diskusiu, ale o diktáty. Navyše paradoxne, nie médiá sa pripájajú k opozícií, ale opozícia k médiám, pretože tie prichádzajú s kauzami. Kauza je kauzou vždy, pokiaľ sa nevysvetlí bez ohľadu, či je pravdivá alebo nie. Pokiaľ kauzu nevysvetlíte, vznikne nedôvera, ktorá ak narastá, tak máte problém.

Bývalý premiér Robert Fico tiež hovorí, že za najväčšiu chybu Smeru po vražde Jána Kuciaka považuje to, že ste dostatočne nekomunikovali.

Áno, to je pravda. Komunikácie z našej strany buď bolo málo, alebo bola zlá. Považujem však za politicky perverzné, aby bola vražda novinára spájaná so Smerom. To môže vymyslieť len blázon. Proti tomuto sa treba ohradiť a takýchto ľudí treba odsúdiť a zažalovať.

Súvisí to s tým, že Ján Kuciak písal o ľuďoch prepojených na Smer.

Dobre, ale to je individuálna zodpovednosť, ak sa niečo preukáže, a nie kolektívna zodpovednosť. Ani po druhej svetovej vojne nikto nezbombardoval Nemecko, ale boli vyvodené individuálne zodpovednosti. Padni, komu padni, ale my nemôžeme kolektívne povedať o žiadnej strane, nie to ešte o strane, ktorá tu vládne niekoľko rokov a má pozitívne výsledky, že je zodpovedná za nejakú vraždu.

Opakujem stále, že mi chýba väčšia obhajoba Smeru ako politickej strany, lebo si myslím, že doteraz sa nepodarilo obhájiť všetko dobré, čo táto strana pre Slovensko spravila. Toto sú potom dôsledky.

Nie je problém aj to, že Smer nevedel dobre odkomunikovať aj odchod Tomáša Druckera z pozície ministra vnútra potom, čo neodvolal Tibora Gašpara?

Neviem, prečo odišiel Tomáš Drucker. Dokonca ani neviem, prečo vôbec prišiel na ministerstvo vnútra. Stretol som sa s ním niekoľkokrát a môžem povedať, že je to veľmi sympatický a múdry človek, ale neviem posúdiť ani ako pracoval v rezorte. Nechcem sa dostať do situácie rečníka na námestí, ktorý bude pocitovo kritizovať čosi, o čom nemá základné informácie.

Keď sme sa dotkli komunikácie Smeru, tak pomôže zlepšeniu tejto komunikácie aj fakt, že sa Robert Fico stane predsedom poslaneckého klubu?

Neviem si predstaviť po tom, čo sa Robert Fico vrátil do parlamentu, že by bol niekto iný šéfom poslaneckého klubu. On je predsa predseda strany a najväčší ovplyňovateľ stratégie strany.

V roku 2009 však Fico hovoril, že nepovažuje za správne, aby človek, ktorý má k dispozícii vládnu moc, či už štyri roky, alebo osem rokov, sa potom vrátil do parlamentu a vykrikoval z lavice ako  Mikuláš Dzurinda alebo Ivan Mikloš. Dodal, že človek by mal po tom, ako skončí vládnutie, povedať ďakujem pekne a mal by odísť z politiky.

Nepoznám všetky Ficove výroky, ale vychádzam zo súčasnej situácie, kde bol Smer hrubo očiernený a znevážený opozíciou a niektorými médiami. Smer jednoducho musí obhájiť všetko dobré, čo vykonal. Čakajú to od nás voliči, naši sympatizanti a veľká časť Slovenska.

Opakujem, uvedomme si, že nie všetko je Bratislava. Navyše situáciu okolo bratislavskej kaviarne nevytvárajú Bratislavčania, ale prišelci z iných miest, ktorí sem prišli, začali tu žiť a zrazu sa začali tváriť ako tzv. veľkomešťania. S Bratislavou však majú pramálo spoločného. Ako dieťa, ktoré sa v Bratislave narodilo a ktoré tu vyrastalo, som tu nikdy týchto ľudí nestretol.

Robert Fico na pracovnom sneme minulý týždeň povedal, že v dvojičke  Pellegrini  Fico vidí obrovský potenciál. Opozícia hovorí, že Pellegrini je iba bábkou v rukách Fica. Vy veríte v jeho autonómnosť?

Čo iného sa dá čakať od opozície? Keby nás chválila, tak si myslím, že robíme niekde chybu. Ide o účelové spochybňovanie Petra Pellegriniho. V parlamentnom výbore pre kultúru a médiá je nezaradená poslankyňa Viera Dubáčová. Keď prišla na výbor nová ministerka kultúry Ľubica Laššáková, tak sa s ňou vyobjímala a vybozkávala s tým, že si budú pomáhať, lebo sa poznajú z Banskej Bystrice. O dve hodiny išla Dubáčová podpísať petíciu na odvolanie ministerky kultúry. Takúto opozíciu mám brať vážne?

Myslíte si, že súčasná koalícia dovládne až do riadnych parlamentných volieb?

Želám si, aby dovládla, ale neviem. Bude to záležať iba na komunikácii. Nemôže sa stať, že sa prestaneme rozprávať. Pokiaľ sa tak stane, tak táto koalícia dovládne. Ak však budú problémy, ktoré sa budú kumulovať, môže sa stať všeličo. Prestať komunikovať je cesta do pekla.

V poslednom čase sa veľa hovorí o situácii v RTVS. Ako to vnímate ako predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá?

Do dnešného dňa nemám oficiálnu sťažnosť občanov alebo problém, ktorý by riešila Rada RTVS, ktorá by požiadala o riešenie parlamentný výbor. Vidím to skôr ako boj novinárov s novinármi v rámci RTVS. V liste, ktorí podpísali niektorí novinári RTVS, nie je nič o porušovaní zákonov, čo je najdôležitejšie. Paradoxne sú pod ním podpísaní všetci tí, ktorí od začiatku spochybňovali voľbu Jaroslava Rezníka a ktorí poslali list poslancom, aby sme boli zodpovední a nevolili sme ho. Jeho najväčším plus však bolo, že bol úspešným riaditeľom rozhlasu a TASR.

Sloboda a Solidarita hovorí o normalizačných praktikách v RTVS.

SaS ani nevie, čo je normalizácia. Keby som sa ich pýtal, čo to je, asi by mi nikto nevedel odpovedať. Normalizácia bolo obdobie po roku 1968 a týkala sa celej spoločnosti. Poslanci SaS vôbec nevedia, o čom hovoria.

- Reklama -