Dostál kriticky: Mnoho ľudí na Slovensku sa na Európsku úniu pozerá hlavne ako na dojnú kravu. Tento prístup je pomýlený a nebezpečný

    0
    Ondrej Dostál (Autor: TASR)

    Členstvo Slovenska v Európskej únii je pre nás životne dôležité a dôvodom nie sú iba eurofondy. Pripomína to vo svojom blogu poslanec a predseda OKS Ondrej Dostál.

    „Mnoho ľudí na Slovensku, najmä politikov, sa na Európsku úniu pozerá hlavne ako na dojnú kravu. Prichádzajú odtiaľ peniaze. Dostávame viac, ako prispievame. Preto je výhodné byť v Európskej únii. Tento prístup je pomýlený a z dlhodobého hľadiska môže byť nebezpečný,“ myslí si poslanec.

    Brexit bude podľa Dostála pre EÚ citeľný, najmä pokiaľ ide o financie, keďže doteraz bola Veľká Británia iba čistým prispievateľom a jej odchodom príde rozpočet EÚ v čistom zhruba o 15 miliárd eur.

    „Reagovať možno v zásade dvoma spôsobmi. Zakryť sa len takou veľkou perinou, akú mám k dispozícii alebo si kúpiť väčšiu. Teda pre menšiu Úniu s menšími zdrojmi naplánovať primerane nižší rozpočet alebo ho zachovať v nezmenenej veľkosti a dieru po odchode Británie zaplátať vyššími príspevkami zostávajúcich členských štátov, prípadne priamo zdanením jej obyvateľov,“ tvrdí Dostál.

    „Slovenský pohľad na Úniu ako dojnú kravu, samozrejme, preferuje druhú možnosť. Len aby sme, preboha, nedostali menej z eurofondov! To radšej viac prispejeme a nech viac prispejú aj všetci ostatní. Európska komisia, žiaľ, tento pohľad zdieľa,“ dodáva s tým, že menšia Európska únia plánuje mať o 319 miliárd vyšší rozpočet.

    Platby do poľnohospodárstva často neslúžia na podporu skutočných farmárov

    Dostál zároveň oceňuje aj viaceré pozitívne body rozpočtu. „K takým patrí napríklad navrhované zníženie objemu financií pre spoločnú poľnohospodársku politiku o päť percent či na kohéznu politiku o sedem percent, a naopak väčší dôraz na obranu, na ochranu vonkajších hraníc EÚ či na vyrovnanie sa s dôsledkami migračnej krízy. Hoci aj tu by zmeny mohli byť razantnejšie.“

    „Ako sme sa mohli presvedčiť v uplynulých týždňoch, priame platby do poľnohospodárstva na Slovensku často neslúžia na podporu skutočných farmárov, ale sú zdrojom ľahkého zisku pre tých, ktorí obrábanie pôdy iba predstierajú. No ak si aj odmyslíme tento špecifický slovenský kontext, zníženie výdavkov EÚ na spoločnú poľnohospodársku politiku by malo byť oveľa výraznejšie. Optimálne by bolo ich úplne zrušiť, čím by sa ušetrilo 40 percent z doterajších výdavkov rozpočtu EÚ,“ dopĺňa poslanec, pričom si myslí, že poľnohospodárstvo potrebuje menej dotácií a regulácií a viac konkurencie a otvoreného trhu.

    Dostál: Na EÚ by sa nemalo pozerať ako na dojnú kravu

    Podľa Dostála je členstvo Slovenska v EÚ prioritou v rámci civilizačného zakotvenia krajiny na Západe.

    „Vnímanie Únie len optikou európskych peňazí smerujúcich na Slovensko je vážnou hrozbou pre európsku budúcnosť krajiny, pretože môže u verejnosti dramaticky oslabiť podporu členstva v Únii v okamihu, keď sa Slovensko zmení z čistého príjemcu na čistého prispievateľa. Zodpovedná politická reprezentácia krajiny by na to mala myslieť aj pri rokovaniach o budúcom rozpočte Únie. Nemala by sa na ňu pozerať ako na dojnú kravu, ale klásť väčší dôraz na efektívne a zmysluplné využívanie jej zdrojov než na množstvo prostriedkov, ktoré Slovensko z rozpočtu Únie získa,“ pokračuje Dostál, ktorý je členom poslaneckého klubu SaS.

    Riešením je podľa poslanca byť za štíhlejší rozpočet EÚ a snažiť sa o výraznejšiu zmenu v štruktúre jeho výdavkov tak, aby nešlo len o mechanické prerozdeľovanie od bohatších krajín k chudobnejším, ale o financovanie spoločných potrieb. „Je to vecou zodpovednosti a príznakom toho, že rozpočet Únie neberieme ako externú peňaženku, z ktorej si chceme utrhnúť čo najviac, ale ako náš vlastný rozpočet, do ktorého sa má premietnuť naše vlastné videnie sveta. Ak sme za rozpočtovú zodpovednosť, šetrenie verejných zdrojov a znižovanie prerozdeľovania vnútri štátu, mali by sme sa o to isté snažiť aj na úrovni EÚ,“ uzatvára Ondrej Dostál.

    - Reklama -