Glváč komentuje debatu Sulíka s ekonómom o odvodovom bonuse: Pánboh ochraňuj Slovensko pred diletantizmom, aký predviedol líder SaS

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)
    Diskusiu medzi Sulíkom a Jánošom, ktorý je oponentom odvodového bonusu a už vlani kritizoval tento model z dielne SaS na svojom blogu, zorganizoval portál Aktuality.sk. 
     
    Na úvod europoslanec a šéf SaS vysvetlil, čo je to vlastne odvodový bonus a prečo jeho strana navrhuje takéto opatrenie. Povedal, že všetko sa začalo ešte v roku 2003, keď bol poradcom ministra financií a pracoval na daňovej reforme. Už vtedy si uvedomil, že by bola potrebná aj reforma sociálneho odvodového systému. O tri roky neskôr o odvodovom bonuse napísal knihu a v roku 2016 bol podľa jeho slov „v použiteľnom stave“. 

    Obsah odvodového bonusu

    Odvodový bonus má SaS vo svojom programe už od svojho vzniku a z času na čas opakovane rezonuje vo vyjadreniach liberálov. Píše sa o nej aj na oficiálnom webe opozičnej strany. 
     
    „Je to zásadná reforma daňovo-odvodového systému. Nezmyselný a nefunkčný guláš pravidiel nahrádzame jednoduchým, funkčným a najmä spravodlivým systémom. Odvodový bonus pomôže znevýhodneným zamestnať sa, lebo odbúrava hranicu medzi nepracovaním a pracovaním,“ tvrdí Peter Cmorej, ktorý v strane zodpovedal za túto reformu. 
     
    Sulík v súvislosti s odvodovým bonusom uviedol, že daňová a odvodová reforma je potrebná aj preto, že dôchodkový systém na Slovensku je neudržateľný. 
     
    „Čoraz väčšie percento HDP musí ísť na dôchodky. Ak sa to nezmení, tak skončíme ako v Grécku, kde dávali tak veľa na dôchodky, až sa im rozsypal celý štátny rozpočet,“ varoval Sulík v úvode diskusie. 
     
     
    Druhým dôvodom na zmenu odvodového a dôchodkového systému je podľa predsedu SaS jeho nespravodlivosť. „Je nastavený tak, že chudobní doplácajú na bohatých preto, lebo chudobní síce platia menej, ale žijú oveľa kratšie  a väčšie percento sa ich dôchodkového veku ani nedožije. Takže v konečnom dôsledku doplácajú chudobní na bohatých,“ vysvetlil svoj postoj. 
     
    Tretím dôvodom je podľa Sulíka to, že  dnes na Slovensku existuje veľká bariéra medzi pracovaním a nepracovaním. Za nedostatok odvodového systému považuje europoslanec napríklad to, že je komplikovaný. Navyše máme jedny z najvyšších odvodov do dôchodkového systému v celej Európe a práca je podľa Sulíka pri zdanení a odvedení zaťažená viac ako kapitál. 
     
    Navrhované zavedenie superhrubej mzdy umožní dať podľa šéfa SaS na jednu úroveň živnostníkov a zamestnancov. 

    Nedostatky odvodového bonusu

    Za Sulíkove úvodné slová aj pozvanie sa ekonóm Marian Jánoš poďakoval a ocenil, že predseda SaS zvolil k takejto debate, aj keď podľa neho mohol ako politik stratiť oveľa viac. Kritik odvodového bonusu z dielne liberálov s úsmevom uviedol, že nesúhlasí takmer so všetkým, čo predseda najsilnejšej opozičnej strany povedal na začiatku debaty. 
     
    Prezentáciu, v ktorej argumentuje proti reforme z dielne saskárov, nazval Jánoš Odvodový bonus: Reformujeme buldozérom. Prístup liberálov k odvodovej reforme označil za surový voči daniam, odvodom aj sociálnemu systému. Pripomenul pritom, že odvodový bonus bol vlajkovou loďou troch volieb, v ktorých sa SaS dostalo do parlamentu. 
     
    Jánoš v prezentácii pripomenul, že aj samotný Sulík priznal fakt, že za 14 rokov od nápadu s odvodovým bonusom bol tento koncept prerobený štyri razy. Okrem toho nikomu negarantuje životné minium. Z takejto zmeny vyplývajú podľa ekonóma negatívne sociálne dôsledky. Ľudia by podľa jeho slov dostali iba 62 percent zo súčasného životného minima. 
     
     
    „Ďalšia vec je, že dosahy na verejné financie nie sú ešte vyčíslené, keď opravíme chyby v posledných výpočtoch SaS. Reforma neponúka dostatočné dôchodkové zabezpečenie, čo je veľmi vážna vec,“ varoval Jánoš. 
     
    Odvodový bonus navyše vychádza podľa ekonóma len z veľmi obmedzenej hodnotovej perspektívy. „To znamená, že odráža iba obmedzený hodnotový pohľad pár ľudí, čo na nej robili,“ uviedol Jánoš. 
     
    Celú diskusiu nájdete TU.
     
    Sulík v debate priznal, že v reforme odvodového bonusu môže byť chyba. „Nikdy som netvrdil, že nie je.“ 
     
    V závere diskusie Jánoš tvrdil, že z odvodového bonusu budú mať výhody len vysoko nadpriemerne zarábajúci zamestnanci. „To nie je pravda, až 70 percent nárastu čistých príjmov skončí v nízkej a strednej triede,“ obhajoval opatrenie Sulík, ktorý ekonómovi skočil do reči. 
     
    Podľa Sulíka sa nezakladá na pravde ani to, že by najväčšie bremeno v odvodovom bonuse niesli nízkopríjmové skupiny a stredná vrstva. 

    Glváčova kritika 

    Po debate sa ozval s kritikou poslanec Smeru Martin Glváč, podľa ktorého Sulíka v diskusii „rozbil doteraz mediálne neznámy ekonóm a bloger Marian Jánoš“.  
     
    „Superman zo SaS musel s hanbou priznať, že svojich voličov roky opíjal nezmyslami a z jeho pýchy sa stal zrazu kryptonit, ktorý odhalil skutočnú ‚odbornosť‘ Sulíka a jeho odborných tímov zo SaS,“ píše Glváč na facebookovom profile.  
     
    V reakcii na debatu o odvodovom bonuse smerák nešetril tvrdými vyjadreniami na adresu lídra liberálov. „Tento antisociálny politik bez hanby priznal, že v SaS síce nevedia rátať, ale neštítia sa skopírovať poznatky a vedomosti druhých. Pre osobný prospech seba a strany SaS,“ zaútočil Glváč. 
     
    Poslanec Smeru tiež varoval pred prípadným vládnutím SaS na Slovensku. „Ak by vládli, tak by si z občanov Slovenskej republiky neváhali urobiť pokusných králikov a zo Slovenska vlastné laboratórium so štýlom pokus-omyl. A odskákať by si to, samozrejme, mali tí najslabší,“ myslí si Glváč. 
     
    „Oproti tomuto amatérovi bol Mikloš pán ekonóm, aj keď s jeho videním sveta sa rozhodne nestotožňujem. Na mieste je ale otázka, čo za zverstvá prichystali pre občanov Slovenska vo svojich ďalších pamfletoch, ktoré spracovali ich ,tímlídri a odborníci‘? Pánboh ochraňuj Slovensko pred takýmto diletantizmom, aké predviedol líder SaS,“ varoval Glváč s tromi výkričníkmi v závere statusu. 
     
     
    - Reklama -